/ Дарик Добрич
Общинският съвет на Добрич отложи за януари догодина гласуването на решение за изтегляне на кредит от 2,5 млн. лева за довършването на блок „Добрич”.

На сесията присъстваха и представители на собствениците на отчуждени имоти, които от 35 години чакат да бъдат обезщетени с апартаменти в блока. Неговото строителство беше прекратено през 2014 година. Сумата, необходима за довършването на блока е в размер на 4.5 млн.лева. Общо 30 имота са предназначени за обезщетение на собственици, а 18 апартамента, гаража и паркоместа принадлежат на общината.

Собственици на имоти подкрепиха тегленето на кредит за блок "Добрич"

Идеята на администрацията е освен кредита, цялата общинска собственост в блока на стойност около 2 млн. лева да бъде предоставена на строителя като обезпечение за завършване на строежа.

Предложението на общината е дългосрочният дълг да бъде окончателно погасен до 6 години. Очакванията са 36% от него да бъдат възстановени от страна на министерство на финансите.

На днешната сесия съветникът от ГЕРБ Иван Колев предложи да не се тегли кредит, тъй като това ще натовари общината с допълнителни разходи. Според него ще бъде възможно за блок „Добрич” година-две да се заделят средства от преизпълнението на собствените приходи на общината.  

Искат пари от бюджетния излишък на държавата за довършването на блок "Добрич"

Зам.-кметът Елка Димова обаче подчерта, че ако се изтегли целеви кредит се дава повече сигурност за довършване на проекта и спокойствие за собствениците. Други съветници посочиха, че не е ясно всяка година какъв ресурс ще може да заделя общината от приходите си.

Младен Матеев от ГЕРБ предложи да се започне със средства на общината, а после новият Общински съвет след изборите през 2019 година да се натовари с този дълг. Според Атанас Атанасов от „Атака” пък има неясноти по цялата финансова рамка и предложението му бе да се разгледа докладната на извънредна сесия на 15 януари. Изразено бе и съмнение в количествено-стойностната сметка на довършителните работи, която била правена през 2016 година.

Кметът Йорданов и съветниците Герман Германов и Михаел Игнатов от РБ застъпиха становището, че този случай не може да се влачи повече, че по него трябва да се действа, а не само да се говори и че хората искат конкретно решение. Йордан Йорданов заяви, че общинският бюджет не е тържище и не е работещ вариантът да се заделя на парче година за година.

Предложението на правната комисия в Общинския съвет, изразено от председателя й Зорница  Михайлова, бе приемането на докладната да се отложи за редовната сесия през януари. 

В крайна сметка със събрани 18 подписа от общински съветници бе прието въпросът да се разгледа на извънредна сесия на 15 януари.

Собствениците на отчуждени имоти напуснаха залата крайно разочаровани и със сълзи в очите. Те смятат, че по този начин, с отлагания, са минали 35 години, че ситият на гладния не вярва и че някои вероятно няма да доживеят да влязат в апартаментите си.