На предишната извънредна сесия собствениците се заканиха да съдят общината
На предишната извънредна сесия собствениците се заканиха да съдят общината / Дарик Добрич
Втора извънредна сесия на Общинския съвет, посветена на недостроения блок Добрич, се провежда днес. Тя бе инициирана от 14 съветници от РБ, БСП, АБВ, Атака и ДПС, които подкрепят тегленето на общински заем за строежа. Те ще внесат предложение за изтегляне на кредит до 2 млн. лева за срок от 10 години и инвестиране на 500 000 лева от бюджета на общината.

Общинарите категорично против вдигането на приходите в бюджета, за да се завърши блок "Добрич"

Различно предложение имат съветниците от ГЕРБ. Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев съобщи в ефира на Дарик, че от групата съветници на ГЕРБ отново ще предложат част от заема да се задели за инфраструктура, която да бъде ползвана от всички граждани. Другата им идея е да се завишат планираните в бюджет ‘2019 собствени приходи и в капиталовата програма да се заложат средства за блок „Добрич“. 

Появи се още едно предложение как да се дострои блок „Добрич“

От ВМРО предлагат друго решение, което според тях ще осигури ресурс, с който да започне строителството, като в същото време не се харчат средства от бюджетния резерв. С оглед разчетите за необходимия ресурс за довършване на блока, оценката на бъдещата собственост на общината и очакваното възстановяване на 36% от стойността на жилищната площ от Министерство на финансите, двамата съветници смятат, че за започване на строителни дейности още през 2019 г. ще е достатъчна сумата от 1.5 млн.лв.

Днешната дата е последната възможна за вземане на решение за изтегляне на дългосрочен общински кредит, тъй като Общински съвет има право да гласува това до 39 месеца след избирането му.

На предишната извънредна сесия на 15 януари отчуждените собственици, които вече 33 години чакат да получат апартаментите си в блока, заявиха, че ще съдят общината.