/ netinfo
Елка Димова: Това е стар и изтъркан виц в средите на бюджетарите, който предизвиква бурен смях
„Да вдигаш приходите в бюджета е най-лесното решение, но то не върши работа. Това е стар и изтъркан виц в средите на бюджетарите, който предизвиква бурен смях” – така финансовият зам.-кмет на Добрич Елка Димова коментира предложението на общинските съветници от групата на ГЕРБ да се завишат планираните в бюджет‘2019 собствени приходи и в капиталовата програма да се заложат средства за блок „Добрич“.

На 25 януари ще бъде поредната сесия за блок „Добрич“, Иво Пенчев няма да подава оставка

„Като видях това предложение на ГЕРБ аз наистина не можах да повярвам, че това е сериозно предложение за решение на проблема – вдигаме приходите и приключваме с темата. Когато се прави бюджет се спазват правила, които държавата е определила”, коментира Димова и цитира указанията на Министерство на финансите по повод подготовката на общинските бюджети в частта за приходите : „Приходите  по общинските бюджети се планират на базата на реалистична оценка и анализ на изпълнението им за няколко предходни години като се отчитат съответните промени в нормативната уредба”.

В тази връзка зам.-кметът на Добрич припомни с цифри какви са данъчните приходи на общината за последните четири години - за 2016 г. - 6 млн. 495 хил.лв., за 2017 г. – 7 млн. 118 хил.лв., за 2018 г. – 7 млн. 140 хил.лв., а плануваните за 2019 г. са 7 млн. 635 хил.лв.

ГЕРБ предлага нов вариант за финансиране на строителството на блок "Добрич"

„Въпросът е да планираме бюджетите не консервативно или либерално, а реално. 2018 г. наистина беше една много успешна и пикова година, но няма абсолютно никакви аргументи и основания да считаме, че тя ще се повтори и занапред. Предложеният от нас бюджет е съвсем разумен, изпълним и реален и едно увеличение с милион и половина ще го превърне в една мисия невъзможна за изпълнение през 2019 г.” – категорична бе Елка Димова.

Дарик припомня, че  на 25 януари в 9.00 ч. е насрочена втора извънредна сесия за дострояването на блок „Добрич“. Тя е инициирана от 14 съветници от петте политически сили в Общинския съвет – БСП, АБВ, РБ, Атака и ДПС, които подкрепят тегленето на общински заем за строежа. Те ще внесат предложение за изтегляне на кредит до 2 млн.лева за срок от 10 години и инвестиране на 500 000 лева бюджетни средства.
 
Готвят нова сесия за блок „Добрич“, искат оставката на Иво Пенчев

Датата е последната възможна за вземане на решение за поемане на дългосрочен общински дълг, тъй като Общински съвет има право да гласува това до 39 месеца след избирането му, което датира от 26 октомври 2015 г.

Очаква се общинските съветници на ГЕРБ отново да предложат част от заема да се задели за инфраструктура, която да бъде ползвана от всички граждани. Другата им идея е да се завишат планираните в бюджет‘2019 собствени приходи и в капиталовата програма да се заложат средства за блок „Добрич“.