/ Дарик Добрич
Продължава сагата с блок „Добрич“. Днес от пет политически сили, представени в Общинския съвет съобщиха, че събират подписи за насрочване на нова извънредна сесия по казуса. На нея те ще предложат отново докладна за теглене на кредит за довършването на блока, но с различни параметри – до 2 млн.лева за срок от 10 години. В предложението им ще бъде вписано допълнително необходимите 500 000 лева да бъдат осигурени от общинския бюджет.
 
Две постоянни комисии заседават във връзка с блок "Добрич"

10 съветници от политическите партии БСП, АТАКА, ДПС, АБВ и Реформаторски блок дадоха пресконференция след като вчера на извънредно заседание на ОбС не мина докладна на администрацията да бъде теглен кредит до 2.5 млн.лева за довършване на блок „Добрич“. Припомням, че именно от тези политически групи бяха „за“ идеята на кметския екип, а от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ гласуваха „въздържал се“ и така докладната не мина.
 
Впоследствие от групата на ГЕРБ разпратиха позиция до медиите, в която потвърждават тезата си блок „Добрич“ да бъде изграден само с бюджетни средства без да бъде теглен заем, за да не се обременява следващия кметски екип. В декларацията е записано, че „довършването на жилищен блок „Добрич“ трябва да стартира час по-скоро, за да може в най-кратки срокове обезщетените там собственици да получат своите жилища, които чакат вече 33 години. Общинските съветници от ГЕРБ  винаги сме подкрепяли финансирането на такива мероприятия да е със собствени средства. И ще продължаваме да настояваме това да е първа опция.“ В декларацията още се казва, че „видно общинският бюджет има достатъчно ресурс за това и не е целесъобразно да се тегли кредит, като процедурите могат стартират след подготовка на съответната документация по ЗОП. И е изненадващо защо това не е направено до момента". Настоява се общинската администрация да предприеме стъпки за стартиране на процедурите за възлагане на строителните дейности по блока и с оглед на това в бюджета на Община град Добрич за 2019 г. да се заложат средства за това. Съветниците от ГЕРБ посочват още, че „само за две седмици количествено-стойностната сметка на обекта е редуцирана със 700 000 лева, което са реално спестени средства за град Добрич, благодарение на настояването на общинските съветници. А оценката за оставащата общинска собственост в блока беше актуализирана от 2 млн. лв. на 3.826 млн. лв, без ДДС.“

Общински съветници от БСП и Атака
Дарик Добрич

От петте политически сили, които подкрепят тегленето на кредит, подчертаха, че Общината няма достатъчно средства за завършване на блок „Добрич“ в бюджет‘2019. Председателят на ПК по финанси Атанас Атанасов коментира, че се учудва от сегашната смелост на ГЕРБ да разписват бюджетни пари за сградата, след като досега като управляващи не са заделили средства. Той изнесе данни, че смятания като възможен източник за завършване на блока преходен остатък в хазната от 3 млн.лева не е от излишни пари и вече се знае, че с него ще се разплаща зимна и регулярна поддръжка на уличната мрежа. От Реформаторския блок алармираха, че искането на част от съветниците да се харчат пари за блок „Добрич“ от бюджета означава, че трябва те да се заделят от други пера, като ремонтите на детски градини, които са приоритет на кметския екип за годината, и това ще бъде болезнено.
 
Освен решението да се насрочи нова – трета поред, сесия, на която да се дискутира кредита за блок „Добрич“, съветниците изказаха мнение, че председателят на ОбС Иво Пенчев е постъпил некоректно на заседанието вчера. От БСП считат, че негов морален жест е да си подаде оставката. Арх. Емилия Добрева поясни, че по време на обсъжданията на комисии преди сесията, Иво Пенчев е направил „йезуитско предложение“ да бъде разширена докладната с условието да се ремонтира инфраструктурата около блок „Добрич“ при завършването му и тази идея е била приета от вносителя. По тази причина, резонното, според нея, е било Пенчев да подкрепи на сесията докладната, а той се е отказал да гласува, което обявил като свое законно право. Арх. Добрева коментира, че за съжаление той се е подчинил на партийната дисциплина, но следва да понесе отговорност и да си подаде оставката като председател на ОбС.

Общински съветници от БСП, АБВ, РБ и ДПС
Дарик Добрич

От другите политически сили обявиха, че не са взели още решения дали ще се включат в искането за оставка на председателя на ОбС. Михаел Игнатов от РБ сподели личното си мнение, че би подкрепил такова предложение, защото председателят многократно е погазвал Правилника на ОбС. Той ще настоява поредната извънредна сесия за блок „Добрич“ да бъде водена не от Пенчев, а от неговият заместник Ивелин Пейчев от НФСБ.
 
От ГЕРБ не са съгласни и с твърдението, че един глас не е достигнал да мине докладната за кредита. Те обръщат внимание, че „за одобряване на кредита не достигат 2 гласа. При гласуването резултатът бе 19 гласа “за”, а след прегласуването станаха  20, след като се включи общински съветник, който на предходното заседание си направи отвод и не гласува с мотив, че е заинтересовано лице.

Категорично не приемаме тезата, че общинските съветници от ПП ГЕРБ следва да носим отговорност за това, че в продължение на 3 години общинската администрация не е направила необходимото за довършването на блока. Считаме, че трябва да се търси най-добрият вариант за осигуряване на необходимите средства, без допълнително да се натоварва общинският бюджет с нов кредит.“
 
Ако се наберат 14 подписа за нова извънредна сесия, ще се иска тя да бъде насрочена на 22 януари. От БСП подчертаха, че според закона за общинския дълг, дългосрочен кредит не може да се поема от Общинския съвет след изтичане на 39-ия месец от неговото избиране.