Дебата
Дебата / Дарик Добрич

Гражданите, които чакат дострояването на блок „Добрич“ заявиха, че ако и този опит за завършването му не успее, ще се откажат от имотите си там и ще търсят друг начин да получат обезщетение от Общината. Това мнение изрази от името на собствениците Дияна Йорданова, която присъства на обществено обсъждане, свикано от кметския екип. Обсъждането бе посветено на намерението за поемане на общински дълг от 2.5 млн.лева, които да послужат за дофинансиране на строителството на блока.

Йорданова изрази от името на собствениците благодарност към кмета на Добрич Йордан Йорданов, че се е заел с казуса. Тя припомни, че блокът стои незавършен от над 35 години и сподели, че досега гражданите не са можели дори да се срещнат с ръководството на Общината в търсене на решение. „Обидно ни е. Този път сме решени да стигнем докрай“, заяви Йорданова. Изразеното от нея становище ще бъде депозирано в Общинския съвет от името на заинтересуваните.

В дебата се включи и друг гражданин – Галин Йорданов, който също изрази надежда дострояването на блока с кредит да успее, но постави и въпроси може ли да се провери има ли отклонени средства от строежа и да се потърси отговорност за бездействието на управниците досега.

Кметът Йордан Йорданов отговори, че средствата за блока са целеви и част от тях се възстановяват от държавата, така че няма как да има отклонени и призова да се гледа напред, а не назад и да се работи за довършването на сградата и облагородяването на района около нея. Той съобщи, че предложението за кредита ще влезе за разглеждане на сесията на Общински съвет /ОбС/ на 19 декември и призова заинтересуваните да посещават и заседанията на постоянните комисии. Ако бъде одобрен плана на кметския екип, ще стартира паралелна процедура за теглене на заем и избор на изпълнител за строежа.

Финансовият зам.-кмет Елка Димова допълни, че до това решение за кредит се е стигнало след 2 години кореспонденции и търсене на всякакви начини за финансиране на блок "Добрич" безуспешно.

На дебата присъстваха двама съветници – Мая Димитрова и Михаел Игнатов. Димитрова заяви, че от години съветниците търсят решение на казуса, но то е трябвало да бъде предложено от администрацията. „Сега, след като има виждане за завършването на блока, не вярвам ОбС да го възпрепятства и смятам, че повечето ми колеги ще го подкрепят“, заяви тя.

Сумата, необходима за довършването на блока е в размер на 4.5 млн.лева. Идеята на администрацията е освен кредита, цялата общинска собственост в блока да бъде предоставена на строителя като обезпечение за завършване на строежа - около 2.5 млн. лева. Предложението на общината е дългосрочният дълг да бъде окончателно погасен до 6 години. Очакванията са 36% от него да бъдат възстановени от страна на министерство на финансите.