Кога ще бъдат завършени последните два входа на блок „Добрич”?
Кога ще бъдат завършени последните два входа на блок „Добрич”? / Дарик Добрич

Група граждани с отчуждени имоти, които очакват да бъдат обезщетени с апартаменти в незавършените два входа на блок „Добрич”, бяха изслушани днес в Общинския съвет. Хората попитаха кога ще бъде доизградена тази част на блока, която е още на груб стоеж.

Блокът се намира в центъра на града, зад Стоматологията. Оказа се, че 24 семейства, отчуждени преди около три десетилетия, чакат години наред  да бъде достроен блокът. Изграждането на въпросните два входа е започнало през 2010 година. Фрапиращ е фактът, че няколко семейства имат дори нотариални актове и по документи притежават жилища, които всъщност още не са построени.

„Има семейства, които са в оборотни жилища, има семейства, които си живеят в отчуждените къщи. Тези къщи се рушат, но те на практика не са наши и не можем да правим ремонти там. Не можем да правим подобрения, защото си чакаме нашите жилища. В момента ние нямаме нищо – нито къща, нито апартамент”, сподели Мариана Пенева. Тя притежава акт за собственост от 2010 година, в който пише, че до 2014 година блокът трябва да бъде готов. Това обаче не се е случило до ден днешен.

В същото време недостроените два входа се рушат и са се превърнали в свърталище на бездомници и наркомани. Хората твърдят, че те палят вътре огън, готвят си, предизвиквали са пожари.

Групата граждани получи отговори на въпроса си от зам.-кмета арх.Боян Коларов и от кмета Йордан Йорданов. Арх.Коларов припомни, че обектът е отдавна замразен, но тази година е уточнено с проектантите какви са недовършените дейности и какво е необходимо да се направи. По думите му за довършване на блока са необходими 4 милиона лева – нещо непосилно за общинската хазна.

„В момента търсим начини да излезем от тази ситуация. Вариантите са два, на финалната права сме”, заяви кметът Йорданов. В блока има помещения общинска собственост, които могат да бъдат дадени на строителя срещу довършване на дейностите. Другият вариант е да се пусне обществена поръчка за строител, като плащането бъде отложено във времето, докато общината си продаде помещенията. Според кмета проблемът ще бъде решен до 3 години.

Хората обаче бяха категорични, че не вярват, че нещата са на „финалната права”. „Лъгани сме много време. Предишната кметица всяка година ни обещаваше, че апартаментите ще бъдат готови. Г-н Йорданов всеки месец ни обещава, че другия месец нещо ще бъде предприето. Сега говори за 36 месеца. В това време блокът се руши, а децата ни избягаха в чужбина. Ще избягаме и ние”, разочаровани са гражданите.