Наредбата за символите и отличията на общината ще бъде гласувана на следващата сесия
Наредбата за символите и отличията на общината ще бъде гласувана на следващата сесия / Дарик Добрич

Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев оттегли от гласуване на днешната сесия докладната си за приемане на Наредба за символите и отличията на община Добрич. Проектът за наредба бе дискутиран в продължение на повече от половин час. Направени бяха много предложения за промени, затова Пенчев отложи приемането за следващата сесия.

Изискването кандидатът за почетен гражданине да представя писмена декларация за принадлежност или непринадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА бе една от дискутираните точки в наредбата. Част от съветниците са за това точката да отпадне, а според други в изискването няма нищо смущаващо.

Съветниците са на различно мнение за броя и състава на комисията, която разглежда предложенията за почетен гражданин. Спорен е въпросът колко общински съветници и колко представители на граждански организации да влязат в нея. Арх.Емилия Добрева пък смята, че наредбата ограничава възможностите за внасяне на предложения за почетен гражданин и че всеки съветник и всеки гражданин трябва да може да направи такова. Герман Германов предложи до пленарна зала да достигат всички допустими предложения, а не само едно или две, наложени от комисията.

Някои от общинските съветници са и против предложението почетните граждани да присъстват на сесиите с право на съвещателен глас.

Предложено бе още да отпадне алинеята, в която се казва, че знамето на община Добрич следва да бъде патентовано.