Строежът на блок Добрич продължава вече 35 години
Строежът на блок Добрич продължава вече 35 години / pronewsdobrich.bg
Строежът се бави 35 години, от Общината предлагат да продадат собствеността си в блока, за да финализират сагата
Община Добрич е готова да се раздели със собствеността си в недостроения блок „Добрич” по бул.”Добруджа”, за да подпомогне завършването на строежа му, съобщиха от кметството.„Повече от 35 години блокът стои полуразрушен на едно от централните места в града” – припомни кметът на Добрич  Йордан Йорданов. По думите му се обмисля вариант цялата общинска собственост в блока да бъде предоставена на строителя като обезпечение за завършване на строежа.

Подробните разчети показват, че общината притежава 18 магазина, 18 апартамента и 18 паркоместа в блока. Според количествено - стойностната сметка обезпечението, което община Добрич като собственик има е от порядъка на 2 – 2,5 млн.лева, информира Йорданов. Количествено-стойностната сметка за крайното завършване и въвеждане в експлоатация на блока е в рамките на 4 – 4,5 млн.лева, сочат още разчетите.

„Общината ще попадне в една ситуация, в която обезщетението, което ще има няма да е достатъчно за завършването на блока. По тази причина ще се обърнем с молба към Министерски съвет, Министерство на финансите и МРРБ за отпускане на допълнителна сума от 2 до 2,5 млн.лева от излишъка на бюджета  за крайно завършване на блока” – заяви кметът Йордан Йорданов.

От общината ще настояват и за допълнителни целеви трансфери от бюджетния излишък за рехабилитация на пътната инфраструктура по ул.”Калиакра” – Нова бирена фабрика, ул.”Ген.-майор Стефан Попов”, бул.”25-ти септември” – Професионална гимназия по ветеринарна медицина, бул.”25-ти септември” – Битова техника. С исканията ще бъдат запознати и народните представителити от Добрички избирателен район, за да съдействат според възможностите си за отпускане на средства пред министерствата на финансите и регионалното развитие и благоустройството.