/ netinfo
Общинските съветници от ВМРО Пламен Йорданов и Тихомир Маринов също излизат с предложение за това как да бъде завършен блок "Добрич". Те са внесли идеята си до двете ресорни постоянни комисии, които имат заседания преди утрешната извънредна сесия на Общински съвет, на която за трети път ще се търси решение по казуса.

Общинарите категорично против вдигането на приходите в бюджета, за да се завърши блок "Добрич"

Припомняме, че от Общината предлагат теглене на кредит от 2.5 млн.лева, което не бе одобрено от ОбС на предишното заседание с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. От ГЕРБ са против заем и настояват блокът да се дострои със собствени средства на Общината. От останалите политически групи, които подкрепят кредита, инициираха нова извънредна сесия, на която ще предложат нов размер - до 2 млн.лева.
 
От ВМРО предлагат друго решение, което според тях ще осигури ресурс, с който да започне строителството, като в същото време не се харчат средства от бюджетния резерв. С оглед разчетите за необходимия ресурс за довършване на блока, оценката на бъдещата собственост на общината и очакваното възстановяване на 36% от стойността на жилищната площ от Министерство на финансите, двамата съветници смятат, че за започване на строителни дейности още през 2019 г. ще е достатъчна сумата от 1.5 млн.лв.

На 25 януари ще бъде поредната сесия за блок „Добрич“, Иво Пенчев няма да подава оставка


„С тези средства и очакваното възстановяване на 36% от разходите за жилищната част, възлизащи на около 800 000 лв. ще бъде осигурена по-голяма част от сумата, необходима за довършване на строежа, а разликата може да се поеме от размяна на част от собствеността, която Община град Добрич ще получи в завършения блок“, казват от ВМРО.
 
ГЕРБ предлага нов вариант за финансиране на строителството на блок "Добрич"

Те не смятат за целесъобразно строежът да се продължи т.г. с бюджетни средства, с
оглед необходимостта от паричен ресурс за възстановяване на компрометирани от дейностите по водния проект улични настилки в Добрич. 
 
Параметрите, които двамата съветници ще предложат за дългосрочния дълг са той да бъде целеви за изпълнение на строително-монтажни работи по довършване на ЖБ “Добрич”; със срок на усвояване - 12 месеца и окончателно погасяване до 6 години от собствени бюджетни средства.