/ ThinkStock/Getty Images
От днес на ГКПП "Силистра" започва дезинфекция на всички влизащи през пункта моторни превозни средства, реши на свое заседание Областната епизоотичнта комисия в Силистра. 

Изграждат електронен пастир по границата с Румъния заради африканската чума по свинете

Мярката е част от превенцията във връзка с усложнената епизоотична обстановка в съседна Румъния и установените там вече близо 300 огнища на болестта африканска чума по свинете.
 
Съгласно заповед на директора на БАБХ се проверяват багажите на преминаващите през границата хора за хранителни продукти за собствена консумация , тъй като е в сила стриктна забрана за внасянето на хранителни продукти на територията на България от Румъния.

Взеха проби от труп на диво прасе, открит на плаж близо до Крапец

Кметовете и кметските наместници  в седемте общини на област Силистра трябва да осигурят хора, които да съдействат на инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните за изпълнение на мерките за профилактика, за ограничаване и ликвидиране на африканската чума по свинете.

В Силистренско работят три големи свиневъдни комплекса. В населените места са  регистрирани и 498 обекта от типа „заден двор”. В информационната система на Българската  агенция по безопасност на храните ще бъдат въведени още обекти, стана ясно още след заседанието на Областната епизоотична комисия.

Предприемат строги мерки за недопускане на африканска чума по свинете в Добричка област

Дирекцията по безопасност на храните в Силистра провежда срещи с ловно-рибарските дружества и служителите на горските стопанства за спазване на указанията за отстрел на диви животни.