/ netinfo
Няма огнища на болестта в регион Добрич, не е опасна за хората и за други животни
Към момента в област Добрич няма регистрирани огнища на африканска чума по свинете, стана ясно от днешното заседание на Областната епизоотична комисия. С оглед недопускане на разпространението на болестта бяха набелязани превантивни мерки сред които дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи, засилен контрол на МПС, превозващи животни без ветеринарни медицински документи, определяне на терени за загробване на умрели жимотни.

Общинските епизоотични комисии в областта трябва да проведат заседания до 29 юни и да обсъдят предприемането на действия, свързани с изпълнението на предписанията на изпълнителния директор на БАБХ. Забранява се допускането на територията на област Добрич от държави, членки на ЕС и от трети страни на свинско месо, суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо, предназначени за лична консумация.

Ще бъдат извършвани проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на България и при наличие на забранени суровини, същите ще се изземват и ще се предават за унищожаване,  гласуваха още членовете на Областната епизоотична комисия.

Забраниха движението в Добрич на коли, теглени от животни

Директорът на ОДБХ в Добрич  д-р Анелия Андонова информира, че африканската чума по свинете е особено опасна болест, за която няма ваксина и лечение. Тя води до 100% смъртност и нанася огромни икономически щети на свиневъдството. Не е опасна за хората и другите видове животни.

Към момента са регистрирани 15 огнища на болестта в окръг Тулча, Румъния. Затова от ОДБХ в Добрич апелират за съдействие и засилен контрол на трафика от служителите на Гранична полиция и Митници на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам.

Признаците на заболяването са сходни с тези на класическата чума по свинете, обясни д-р Борислав Каменов – началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ. В момента се набляга на дезинфекция на свиневъдните ферми с цел недопускане разпространението на болестта.

Следят се вероятните направления на придвижване на диви прасета от Румъния, Силистра и Варна към област Добрич, както и вътрешните им трасета в региона. За да се намали  популацията на дивата свиня, ловците в региона са информирани, че през тази година ограничения за броя на отстреляните свине и на издадените разрешителни за групов лов няма да има.
 
С повишено внимание ще се наблюдават и големите свиневъдни ферми в област Добрич -  в с.Козлодуйци, където се отглеждат  45 хиляди животни, в с. Дъбовик , където има 12 хиляди прасета за угояване, две ферми в  с.Къпиново с по 720 свине – майки във всяка и още една ферма в селото  за подрастващи прасета с 6 хиляди животни.  Във фокуса на вниманието са още две ферми с по 1240 прасета в с.Ловчанци и една ферма в с.Карапелит с 900 прасета.