/ Областна администрация Добрич
Няма заразени от болестта сред отстреляните до момента диви свине в област Добрич
Областният управител Красимир Кирилов е свикал заседание на Областната епизоотична комисия на основание писмо от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и две заповеди на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, в които са набелязани конкретни мерки срещу проникване на болестта „Африканска чума по свинете“, съобщиха от Областна администрация.

На срещата е станало ясно, че към днешна дата в Румъния са регистрирани 296 огнища на заболяването, като констатирани случаи на болестта има в окръг Тулча, Констанца, в Браила и Сато Маре. До момента специалистите на ОДБХ Добрич са извършили преглед на всички ферми в областта и са издали предписания, както и три акта за неспазване на биосигурността в обектите.

Взеха проби от труп на диво прасе, открит на плаж близо до Крапец

Ще бъдат проведени срещи с председатели и представители на всички ловни дружинки в областта, на които ловците ще бъдат запознати със симптомите на болестта и ще им бъдат дадени указания за спазване на мерки за биосигурност при отстрел на диви прасета, са информирали от ОДБХ-Добрич. По данни на дирекцията до момента в областта са отстреляни 37 диви свине и от изпратените от тях проби за изследване нито една не е дала положителен резултат.

ОДБХ Добрич е предоставила по един фризер на двата гранични пункта – Дуранкулак и Кардам, в които да се събират храни и продукти със свинско месо от Румъния с цел неразпространение на заразата. Вече не работят и са затворени и пазарите за месо и животни в северната ни съседка.
 
Предприемат строги мерки за недопускане на африканска чума по свинете в Добричка област

Областният управител Красимир Кирилов е запознал членовете на Областната епизоотична комисия с разпоредените 15 на брой мерки, разпратени с писмо от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и за пореден път е отправил апел да се спазват мерките за биосигурност, както и да се ограничат пътуванията до Румъния. Напълно забранен е вносът на свинско месо и хранителни продукти, съдържащи свинско месо от северната ни съседка.  

Предвид влошената епизоотична обстановка със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Лазаров е утвърден списък на дежурни телефони и служители на Агенцията, които са на разположение 24 часа, седем дни в седмицата, на които могат да се подават сигнали и жалби за извършване на проверки за болестта „Африканска чума по свинете“.

Областният управител е информирал членовете на комисията, че по границата с Румъния - от Дуранкулак до Силистра, ще се изгради електронен пастир.