Турският наказателен съд в Къркларели поиска 4-мата български гранични полицаи, обвинени за смъртта на турски бракониер да бъдат обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Молбата за прекратяване на делото, внесена от турския адвокат, защитаващ правата на българските граничари преди дни, бе отхвърлена от съда, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Преди дни турския наказателен съд поиска българите да бъдат издирени с червена бюлетина на Интерпол и отведени на съд в южната ни съседка.

"По законите на Турция нашия адвокат ни беше информирал, че червена бюлетина се издава само и единствено за тероризъм. И на нас ни пускат такава червена бюлетина, и ние все още не знаем какво да очакваме", каза Николай Петков.

Четиримата бивши служители на граничните служби са обвинени в смъртта на турския бракониер Ялчън Ерджан, който на 17 април 2008-ма година бе нарушил морската ни граница. У нас разследването на случая бе прекратено от военната прокуратура заради липса на извършено престъпление. 9 години по-късно, обаче, турският наказателен съд образува ново дело след жалба на близките на загиналия.

"Не можем да обясним на всички държави в цял свят, че ние сме си гледали работа. И че при излизане в чужбина.. никой от нас няма съмнение, че в България нещо ще се случи. Никой няма да ни прати в Турция, но нали света не е само България", допълни Костов.

Ексгариначарят Михаил Цонков и тримата му колеги Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков заявиха, че нито се чувстват терористи, нито престъпници. Към този момент, обаче, те са затворници в границите на собствената си държава.

"Не знам как да се чувствам и не мога да ви кажа какъв ще бъде развоя. До тук имаме подкрепата на нашите институции, оттук нататък какво ще стане, не мога да кажа", допълни Михаил Цонков.

Мощна подкрепа за родните граничари. Цонков: Изпълнихме дълга си (СНИМКИ)

Според турския защитник на българите - адвокат Джошкун Молла, искането за издирване с червена бюлетина може и да бъде отхвърлено от Интерпол. Според него важно е това, че ексграничарите не са турски граждани, а и деянието, в което са обвинен, и е извършено на българска територия. Следващото заседание на съда в Къркларели е насрочено за февруари догодина.
БГНЕС