Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов получиха обвинителните актове от турския съд
Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов получиха обвинителните актове от турския съд / Веселин Максимов
Четиримата граничари получиха обвинителните си актове
93012
Четиримата граничари получиха обвинителните си актове
  • Четиримата граничари получиха обвинителните си актове
Бившият граничар Михаил Цонков, който през април 2008 година застреля по непредпазливост турски бракониер в български териториални води и неговите трима колеги от тогавашния екип получиха обвинителните си актове от турския съд. Своите коментари или възражения те могат да обявят на 13 април.

Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов влязоха в Районния съд в Бургас, където съдия Георги Иванов им връчи обвиненията от Тежкия съд в Турция.
Обявеният от наказателно-процесуалния кодекс седемдневен срок е твърде кратък за запознаване със  съдебните книжа и затова ще е нужно по-дълго време за това, както и за организиране на защитата. Предстои запознаване със съдържанието на документите, разясни адвокат Росен Кожухаров.

Той каза, че не може да отговори на въпроса дали след като има категорично произнасяне на Европейския съд по правата на човека, че Цонков и неговите колеги не са извършили престъпление, те могат да бъдат съдени за това в Турция.

Не е ясно и дали след като има решение на институцията в Страсбург, то засяга по някакъв начин турското законодателство и дали му позволява да повдига повторни обвинения към българските гранични полицаи
Видимо притесненият Михаил Цонков, който след инцидента напусна Гранична полиция, коментира, че има надежда повторното възбуждане на делото да бъде решено в негова и на неговите бивши колеги полза.

През пролетта на 2008 година Ялчън Ерджан, заедно със свои колеги, беше влязъл в наши териториални води за незаконен улов на калкан. Вдигнатият по тревога екип Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов се доближи до неговия съд с щурмова гумена лодка.

Турските рибари отговориха с удари с канджи по тях. При прехвърлянето на борда на гемията и последвалата схватка, пистолетът на Цонков се заплете в мрежи и произведе изстрел, който прониза Ерджан. На път за болницата в Царево той почина от раната.

Чуйте звуковия файл за всички подробности