демонстрация граничари Бургас
демонстрация граничари Бургас / Снимки: Лалка Димитрова
Михаил Цонков
99272
Михаил Цонков
  • Михаил Цонков
Повече от 200 души се събраха пред сградата на Съдебна палата-Бургас в подкрепа на българските граничари Николай Костов, Михаил Цонков, Живко Петков и Николай Петков, след като турските власти възобновиха разследването срещу тях за смъртта на турски рибар.
 

демонстрация граничари Бургас
Снимки: Лалка Димитрова

Държавата трябва да се намеси сериозно в такива случаи. Тук не става въпрос за пренос на наркотици например, касае се за защита на българската граница. Трябва да бъде назначен и български адвокат, които да представлява граничарите ни в Турция“, каза омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев.
 

Турция иска ново изслушване на Михаил Цонков


Точно в 10.00 ч. днес започна заседанието на районните магистрати по исканата съдебна поръчка от турския Тежък наказателен съд в Къркларели. Четиримата български граничари трябва да запознати отново с обвинението, както и да бъдат разпитани.
 

демонстрация граничари Бургас
Снимки: Лалка Димитрова

Първото заседание по съдебната поръчка на турската страна се проведе в средата на юли т.г. Делото обаче беше отложено, като районните съдии се позоваха на текстове от Европейската конвенция за правата на човека, в които се посочва, че обвиняемите трябва да се запознаят с обвинението, което да им даде възможност да изградят защитната си теза.
 

демонстрация граничари Бургас
Снимки: Лалка Димитрова

Случаят е от 17 април 2008 г. Край Резово българските граничари опитват да пресекат опит на турски рибарски кораб да навлезе в български териториални води.
 

Правна мъгла: Турция скри доказателствата срещу ексграничаря Цонков


Турските рибари обаче не се подчинили на заповедта затова и държавните ни служители използвали служебно оръжие. У нас делото е приключило на всички инстанции. Разследването в Турция обаче продължава.
 

Михаил Цонков
Снимка: Лалка Димитрова

"Радвам се, че има толкова много будни българи. Заедно можем да постигнем всичко. Всички сме свършили работата си, това е било наш дълг към родината. Опазили сме държавните граници и тези на ЕС. Благодаря на всички, които застанаха зад нас и продължават да ни подкрепят", каза Михаил Цонков.
 

И Прокуратурата: Няма никакъв начин за екстрадиране на граничарите


"Очакваме обнадеждаващи резултати. Познавам момчетата като почтени. Хора, които се отдадоха, за да защитят българските граници. Мнението ми днес не е по-различно от това, което беше преди десет години. Редица спогодби по международните спогодби между България и Турция не се спазват. Този процес буксува", коментира общинският съветник Живко Табаков, който също се включи в демонстрацията.

Делото беше отложено за 9 ноември 2018 г. По искане на адвокатите на българските граничари дотогава трябва да бъдат събрани всички материали, които да бъдат предадени на съда в Къркларели.