/ Снимки: Лалка Димитрова
Ако съдебната поръчка бъде изпълнена, ще се наруши суверинитета на България, категорични са магистратите
„Искането на наказателния съд в Къркларели за ново изслушване на граничаря Михаил Цонков и тримата му колеги за смъртта на турски бракониер в български териториални води през 2008 г. би накърнило суверинитета на Република България.

Отсрочка до ноември по делото срещу българските граничари

Ако молбата за правна помощ бъде изпълнена, би било нарушено правото на всеки един да не бъде съден два пъти за едно и също престъпление.

Мощна подкрепа за родните граничари. Цонков: Изпълнихме дълга си (СНИМКИ)

Освен това, в случая е изтекла абсолютната погасителна давност“ - С тези мотиви съдия Петя Георгиева от Бургаския районен съд прекрати наказателното производство срещу бившия вече граничен полицай Михаил Цонков и колегите му - Живко Петков, Николай Петров и Николай Костов, образувано по искане на властите в югоизточната ни съседка, които десет години, след като граничарите бяха оправдани на всички съдебни инстанции у нас, настояха те отново да бъдат разпитани.

„Обединените патриоти“ с писмо до турския посланик в защита на ексграничаря Цонков

Днес магистратите в Бургас се позоваха на спогодбата за правна помощ между България и Турция от 1976 г., която предвижда страните да приемат без възражения присъдите по наказателни дела, постановени в другата държава. И категорично и окончателно отказаха да изпълнят международната поръчка на южната ни съседка.

И Прокуратурата: Няма никакъв начин за екстрадиране на граничарите

Решението не подлежи на обжалване. Въпреки становището на съда в Бургас, висящият процес в Република Турция е факт и там производство ще бъде проведено. Делото е насрочено за 12-ти март. Цонков и колегите му ще бъдат защитавани от български изселник.

„Вярваме в компетентността на турския съд и се надяваме на справедлива присъда”, каза адвокат Росен Кожухаров.

"И аз съм изненадан от това, което се случи и не зная дали да се радвам или още не. На пръв поглед е радващо, но не зная как да реагирам”, заяви Цонков.