Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов получиха обвинителните актове от турския съд
Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов получиха обвинителните актове от турския съд / Веселин Максимов
„Няма никаква законова възможност за екстрадиране на българските граждани в Турция по повод връчения им обвинителен акт за убийство“, гласи съобщение на Главна прокуратура, поместено днес на нейната интернет страница.
 
Дарик Бургас писа за това още на 9 февруари, след разговор с адвокат Росен Кожухаров, защитник на бившия граничен полицай Михаил Цонков, който през април 2008 година простреля по непредпазливост турския бракониер Ялчън Ерджан.
 
„Следва да се има предвид, че Европейска заповед за арест в случая е неприложима, тъй като РТурция не е член на Европейския съюз.
 
В случай, че постъпи искане за екстрадиция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция /ЕКЕ/, е важно да се подчертае, че със Закона за ратифициране на тази  конвенция от 07.11.2006г., България е изразила декларация по чл. 6 т.1 от ЕКЕ, съгласно която „България ще отказва да екстрадира свои граждани.“, пише в становището на прокуратурата.