Руската армия обяви първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" - ново поколение оръжие с голям обсег, което президентът Владимир Путин определи като "нямащо аналог в света", предаде Франс прес.

"Това наистина е уникално оръжие, което ще засили военния потенциал на нашите въоръжени сили, ще предпази Русия от външни заплахи и ще накара тези, които се опитват да заплашват страната ни с разюздана и агресивна реторика, да се замислят два пъти“, каза Путин в обръщение, излъчено по телевизията.

Потъна руският крайцер „Москва“

Първият изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" бе извършен от космодрума Плесецк, в Архангелска област, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. То съобщи, че задачите на теста са били изпълнени в пълен обем. "Потвърдени са техническите характеристики на ракетата на всички етапи на полета. Учебните бойни блокове са поразили зададения район на полигона "Кура" на полуостров Камчатка", пише в изявлението.

След завършването на техническите изпитания "Сармат" трябва да замени използваната досега междуконтинентална балистична ракета "Воевода", отбелязва ТАСС.

Ракетата "Сармат" е разработена в ракетния център "В. П. Макеев"(в рамките на Роскосмос) и произвеждана в завода "Красмаш". Според експерти ракетата е способна да достави разделяща се бойна глава с маса до 10 тона във всяка точка на света както през Северния, така и през Южния полюс, посочва ТАСС.

Медведев заплаши с разполагане на ядрени оръжия, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО

От Пентагона заявиха, че руското изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат"е било "рутинен" тест и не е представлявало "никаква заплаха" за САЩ или техните съюзници.

Москва "надлежно е информирала" Вашингтон за теста в съответствие със задълженията си по ядрения договор, така че той не е бил "изненада" за Министерството на отбраната на САЩ, заяви говорителят Джон Кърби.
БТА, БГНЕС