/ iStock/Getty Images
Руският президент Владимир Путин носи отговорността за военните престъпления в Украйна, отнели живота на хиляди мирни граждани, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес.

"Руското нашествие в Украйна е крещящо нарушение на международното право", а смъртта на хилядите цивилни е "военно престъпление, за което руският президент носи отговорност", добави Шолц. Той отправи тези критики на пресконференция в Берлин след видеоконферентен разговор с други държавни и правителствени ръководители и с лидерите на НАТО и ЕС.

Страданията в Украйна не могат да оставят никого безразличен, добави Шолц. "Чувстваме безкрайна тъга за жертвите и - трябва да се каже, безкраен гняв към руския президент и тази безсмислена война", заяви той, цитиран от ДПА.

На виртуалната среща съюзниците потвърдиха "пълната си солидарност и подкрепа" за Украйна, отбелязва АФП. Германският канцлер подчерта, че е техен дълг да се попречи войната да се разпростре в други страни и отново увери, че НАТО няма да се намеси пряко във войната.

Шолц е критикуван в Германия, включително в собственото си коалиционно правителство, че не иска да предостави на украинците тежки оръжия, каквито те искат. До момента Берлин е доставял на Киев отбранителни оръжия.

В отговор на въпрос за предоставяне на Киев на тежки оръжия, като танкове, Шолц подчерта, че Германия няма намерение "да действа самостоятелно" и каза, че Берлин взима такива решения заедно със съюзниците си. Германската армия не разполага с още много оръжия на склад, които може да достави на Украйна, заяви Шолц. Правителството и отбранителната индустрия работят по списък с военна техника, която може да доставят на Украйна, съобщи канцлерът, но не  уточни за какви оръжия става дума.

В петък германското правителство обяви, че иска да деблокира над 1 милиард евро военна помощ за Украйна, без да уточни за какво ще послужат тези средства и в какъв срок ще бъдат отпуснати.

Според германския канцлер Путин не е очаквал толкова координирана и единна реакция от света на действията си в Украйна, предаде ДПА.

САЩ и ЕС са постигнали "широк консенсус за необходимостта да се засили натиска върху Кремъл, особено чрез приемането на нови санкции", заяви италианското правителство, цитирано от АФП. Съюзниците са постигнали и споразумение за необходимостта "да се засили международната изолация на Москва".

Италианското изявление беше потвърдено от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Ще подсилим отново санкциите си срещу Русия", заяви тя в Туитър.

Освен това на срещата "беше потвърден общият ангажимент за диверсификация на енергийните източници, с което да намалим зависимостта от руските доставки", добави правителството в Рим.

САЩ ще доставят още артилерия на Украйна, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс. По-рано говорителката на Белия дом Джен Саки заяви пред медиите, че неговата администрация ще продължи да предоставя на Киев боеприпаси и друга военна помощ.
БТА