Започна руската офанзива в Донбас, световните лидери се събират на спешна среща, Путин награди палачите от Буча: Агенция БГНЕС обобщава основните акценти от събитията в Украйна през изминалото денонощие:

- Започна офанзивата на Русия в Донбас -

Украинският президент Волозимир Зеленски обяви, че руската армия е започнала мащабната офанзива в източния регион Донбас. "Днес можем да потвърдим, че руските войски започнаха битката за Донбас, която подготвяха от дълго време. Голяма част от руската армия вече е концентрирана в това настъпление", каза президентът в извънредно обръщение.

- Спешна среща заради Донбас събира световните лидери -

Френският президент Еманюел Макрон и президентът на САЩ Джо Байдън ще проведат среща с други държавни глави заради новата офанзива на руските войски в Донбас. Срещата е планирана за вторник. Ръководителите на Франция, Германия, Великобритания, Канада, Италия, Полша, и Румъния също ще вземат участие в срещата. На нея ще присъстват и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Русия е започнала активна офанзива в Донбас

- Русия твърди, че е ударила оръжеен склад с чуждестранни оръжия

Руската армия обяви, че е унищожила голям склад с чуждестранно оръжие до Лвов. Оръжието е току-що доставено в Украйна. Складът е един от 16-те украински военни обекта, които Русия твърди, че е унищожила в понеделник. Руски самолети удариха логистичен център, съдържащ "големи партиди чуждестранно оръжие, доставени в Украйна през последните шест дни от САЩ и европейски страни", и ги "унищожиха", каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

- Осем убити при атаки -

Най-малко осем цивилни загинаха при атаки в конфликтните източни украински региони Донецк и Луганск, съобщиха местните власти.

Четирима загинаха при опит за бягство от град Кремина, който руските сили превзеха по-рано в понеделник. Други четирима загинаха при руски бомбардировки в съседния регион на Донецк, каза областният управител Павло Кириленко.

- 7 убити в Лвов, 3 в Харков -

Пет "мощни" руски ракети удариха западния град Лвов, като убиха най-малко седем души, а осем бяха ранени, твърдят местните власти.
При руски обстрел в Харков, вторият по големина град в Украйна, загинаха най-малко трима души.

- ЕС осъжда "безразборните" атаки

Европейският съюз осъжда "безразборния и незаконен обстрел на цивилни" от руските сили, заяви върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. „Атаките срещу Лвов и други градове в Западна Украйна показват, че никоя част от страната не е пощадена от безсмисленото нападение на Кремъл“, каза той.

Експлозии отекнаха в градове в цяла Украйна

- Путин награди руските войски, заподозрени за зверствата в Буча

Руският президент Владимир Путин удостои с почетно звание бригада, обвинена от Украйна във "военни престъпления" и масови убийства в град Буча.

Указ, подписан от Путин, дава на 64-та мотострелкова бригада званието "гвардейска" за защита на "родината и държавните интереси" и възхвалява "масовия героизъм и доблест, упоритост и смелост" на нейните членове.

- Медведчук моли за размяна

Руската държавна телевизия излъчи видеозапис на двама мъже, описани като заловени британци, които искат да бъдат разменени за Виктор Медведчук - пленен от Украйна олигарх, близък до руския президент Владимир Путин.

Експлозии в Киев и Лвов


Украинските служби пък публикуваха видеозапис на Медведчук, който иска да бъде разменен за украински цивилни и войници - военнопленници от Мариупол.

- Евакуацията на цивилни е спряна -

Украйна заяви, че спира евакуацията на цивилни от градовете в източната част на страната. Евакуацията е забранена за втори пореден ден.

„В нарушение на международното хуманитарно право руските войски не спират да блокират и обстрелват хуманитарни маршрути“, написа вицепремиерът Ирина Верещук в социалните мрежи.

- Близо 5 милиона са вече бежанците от Украйна

Повече от 4,9 милиона украинци са избягали от страната си след руската инвазия, съобщи Агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН.

4 934 415 украинци вече са напуснали дома си, - това е с 65 000 повече в сравнение с предишния ден.

- Загуба на работа в Москва -

Около 200 000 служители на чуждестранни компании в Москва могат да загубят работата си заради санкциите, наложени в отговор на инвазията на Русия в Украйна, съобщи кметът на града. Сергей Собянин напомни, че миналата седмица властите са одобрили програма за 41 милиона долара за подкрепа на заетостта в руската столица.
БГНЕС