/ БГНЕС
Според британското разузнаване следващата фаза от войната в Украйна вероятно ще е „война на изтощение“ и ще продължи няколко месеца, предаде Асошиейтед прес.

Висш служител от британската служба за национална сигурност информира кабинета на Борис Джонсън в момент, когато руските войски активизират усилията си да установят контрол над източния украински регион Донбас. 

ООН: 5 млн. бежанци са напуснали Украйна, бягайки от войната

Превъзходството в броя на руските войски „само по себе си вероятно няма да е решаващо“ срещу ожесточената украинска съпротива, е заявил служителят, цитиран от говорител на премиера Борис Джонсън. Според експерта по национална сигурност има признаци, че Русия не си е извлякла поука от неуспехите си в Северна Украйна. Има доказателства, че някои части действат без по-общ план, а много войници и поделения отказват да се бият, е отбелязал той.

Москва: През нощта нанесохме десетки удари на украинските военни в Донбас

Британският премиер е казал пред кабинета, че Украйна продължава да е в „рискована“ позиция, понеже руският президент Владимир Путин е „ядосан от загубите, но е решен да постигне някаква победа, независимо от човешките жертви“.
БТА