/ БГНЕС
Близо 5 милиона украинци са напуснали страната си след началото на нашествието на Русия на 24 февруари, съобщи ООН, като изрази притеснение от скоростта на бежанския поток, който има риск да се засили, предаде Франс прес.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) 4 980 589 украинци са избягали в чужбина, или 46 174 повече, отколкото при преброяването в понеделник.

Полша е готова да приеме най-малко 10 хиляди ранени украински войници

Международната организация за миграцията, също част от структурата на ООН, уточнява, че около 215 000 неукраинци, предимно студенти и сезонни работници, са напуснали Украйна и са се насочили към съседни страни. Общо около 5,2 милиона души са напуснали Украйна от началото на войната.

"Най-важното е границите да останат отворени, хората да могат да имат достъп до сигурност и когато пристигнат в съседните страни, да получат достъп до помощи", подчерта говорителка на ВКБООН. "Наблюдаваме с притеснение какво ще се случи, но е тревожно, че за пет седмици украинските бежанци вече са близо пет милиона", добави тя. 90 на сто от тези бежанци са жени и деца, тъй като мъжете на възраст от 18 до 60 години подлежат на мобилизация и нямат право да излязат от страната, отбелязва АФП. Близо две трети от украинските деца са били принудени да напуснат домовете си, включително тези, които все още са в страната.

Над 2,8 милиона украински бежанци се намират в Полша, около 750 000 - в Румъния. По данни на ВКБООН близо 645 000 украинци са избягали през февруари, близо 3,4 милиона през март и около 945 000 - от началото на април.


Москва: През нощта нанесохме десетки удари на украинските военни в Донбас

Близо 7,1 милиона украинци са напуснали домовете си, но все още се намират в Украйна. Преди руското нашествие населението на Украйна беше 37 милиона души в зоните, контролирани от правителството (без анексирания от Русия полуостров Крим и източните региони, контролирани от проруските сепаратисти).

2 800 713 украинци, или близо шейсет процента, се намират в Полша, която посреща най-много бежанци от съседната страна. Много от тях са заминали след това в други европейски страни. В същото време 738 000 души са пресекли полската граница, влизайки в Украйна, според полската гранична служба.

ВКБООН подчертава, че имайки предвид, че Полша, Унгария и Словакия са част от шенгенското пространство, числата за тези страни показват колко души са пресекли границите им и са влезли на тяхна територия, но комисариатът смята, че много от тях са продължили пътуването си към други страни. Освен това организацията не брои хората, които са граждани на съседните на Украйна страни и са напуснали територията й, за да се върнат у дома.
БТА