Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин днес предупреди НАТО, че ако Швеция и Финландия се присъединят към ръководения от САЩ военен съюз, Русия ще трябва да засили отбраната си в региона, включително чрез разполагане на ядрени оръжия, съобщи Ройтерс.

Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, и Швеция обмислят дали да се присъединят, или не към НАТО. Финландия ще вземе решение през следващите няколко седмици, каза вчера премиерката Сана Марин.

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия заяви, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, Русия ще трябва да укрепи своите сухопътни, военноморски и военновъздушни сили в района на Балтийско море, за да възстанови военното равновесие.

Медведев: Русия ще отвърне сурово на експулсирането на нейни дипломати

Медведев също така изрично повдигна въпроса за ядрената заплаха, като заяви, че вече не може да се говори за "свободен от ядрени оръжия" балтийски регион, където между Полша и Литва е разположен руският Калининград. "Не може повече да се говори за никакъв безядрен статут за Балтика - балансът трябва да бъде възстановен", заяви Медведев, който беше президент в периода 2008-2012 г.

"До днес Русия не е предприемала такива мерки и нямаше намерение да го прави", каза Медведев. "А ако бъдем принудени да го направим, какво пък ... имайте предвид, не ние възнамерявахме да го направим", добави той.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари загинаха хиляди хора, разселени бяха милиони и кризата породи опасения за по-широка конфронтация между Русия и Съединените щати. Путин казва, че "специалната военна операция" в Украйна е необходима, защото САЩ използват Украйна, за да заплашват Русия, и Москва трябва да защити от преследване от страна на Украйна рускоезичното население в тази страна.

Украйна казва, че се бори срещу завземане на нейна територия в имперски стил и че твърденията на Путин за геноцид са абсурдни.
БТА