снимката е илюстративна
снимката е илюстративна / БГНЕС
Японското правителство обяви, че следи отблизо руската военна активност, след като информационни агенции съобщиха, че Русия е провела изпитания на изстрелвани от подводница ракети в Японско море, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е най-новото руско военно учение близо до бреговете на Япония от началото на инвазията в Украйна.

Ракетните изпитания бяха проведени ден след като Седми флот на ВМС на САЩ и Силите за морска самоотбрана на Япония обявиха, че ще проведат съвместни военноморски учения в Японско море.

Япония замрази активите на 398 руснаци, сред които дъщерите на Путин

Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че две дизелови подводници от руския Тихоокеански флот успешно са изстреляли крилати ракети "Калибър" срещу надводна цел по време на ученията. Мишената на атаката е симулирала вражески кораб. В ученията са взели участие повече от 15 кораба от Тихоокеанския флот, както и самолети. Крилатите ракети "Калибър" са проектирани да летят с дозвукова скорост и могат да поразяват цели на разстояние до 2000 километра, отбелязва ТАСС.

"Русия ескалира военната си активност, чрез разполагането на най-модерната си техника и провеждането на учения и тренировки около Япония", заяви главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно. Той добави, че Япония отблизо следи руската активност, но отказа да даде повече подробности, тъй като по негови думи "това би разкрило възможностите на Япония за събиране на информация".

В края на март Русия проведе на островите, за които претендира и Япония, големи военни учения, в които взеха участие 3000 военни и това предизвика протест от страна на Токио.

Японският парламент одобри ново отбранително споразумение със САЩ

Спорът за островите, които Москва превзема в края на Втората световна война, пречи на двете страни да подпишат мирен договор, с който официално да сложат край на войната. Очевидно в отговор на наложените от Япония санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна, Москва обяви, че спира преговорите за мирен договор с Токио, отбелязва АП.
БТА