Руският крайцер „Москва“ е потънал, съобщиха руските държaвни медии, цитирани от BBC.

Рано в четвъртък сутринта бе съобщено, че "Москва", сочен за флагман на руския Черноморски флот е бил сериозно повреден, а версиите са крайно противоречиви.

Руската страна твърди, че на борда на кораба са се възпламенили боеприпаси, а Киев - че украинските сили са го поразили с ракети. Второто твърдение не е потвърдено от руснаците.

Киев каза, че са ударили руския крайцер „Москва“, Русия съобщи за взрив на муниции на борда

"При теглене към пристанище, крайцерът "Москва" поради повреди на корпуса, получени по време на пожар от детонация на боеприпас, загуби устойчивост. В условията на бурно вълнение плавателният съд потъна", съобщава министерството на отбраната на Русия.

"Москва" е пуснат в експлоатация през 1983 г. под името "Слава". През 1996 г. получава сегашното си име. Основното въоръжение на кораба са 16 установки на ракети П-1000 "Вулкан".

В първите дни на руската инвазия в Украйна плавателният съд участва в нападение срещу Змийския остров, по време на което бяха пленени 19 украински моряци. Случаят се прочу и с нецензурна реплика на украинците, отправена по радио връзка към екипажа на флагмана.