/ iStock/Getty Images

Русия е изпратила официална дипломатическа нота до Съединените щати, в която предупреждава, че доставките на оръжия от САЩ и НАТО за Украйна „наливат масло в огъня на конфликта" и могат да доведат до „непредвидими последици“.

Дипломатическият демарш, цитиран от The Washington Post, и е дошъл в деня, в който президентът Байдън одобри драстично разширяване на военната помощ за Украйна с пакет от 800 милиона долара, а самите оръжия включват 155-милиметрови гаубици - сериозна модернизация в артилерията на далечни разстояния, дронове за брегова отбрана и бронирана техника, както и допълнителни преносими зенитни и противотанкови оръжия и милиони патрони.

САЩ изпращат защитна екипировка на Украйна срещу химически и биологични оръжия

Съединените щати също така улесниха доставката на Украйна на системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, включително системата С-300 на Словакия. В замяна страната получи ракетна система Patriot.

Доставката на оръжията, първата част от която ще пристигне в Украйна до дни, е в отговор на спешната молба на президента Володимир Зеленски до американския му колега.

Държавният департамент отказа да коментира съдържанието на дипломатическата нота от две страници.

Шон Пен обмислял да се бие срещу руснаците

Тя е изпратена във вторник, когато за първи път стана ясно за новия пакет от оръжейна помощ от САЩ. С него общият размер на помощта от САЩ надхвърля 3,2 милиарда долара.

БГНЕС