/ ThinkStock/Getty Images
Британска изследователка използва Теорията на относителността на Айнщайн, за да обясни как Дядо Коледа пътува по света, предаде в. "Дейли мейл".

Добрият старец смалява размерите си и пътува със скорост 10 млн. км/ч. Той може да бъде видян като зелен проблясък, докато шейната му прелита в небето.

Лапландското село на Дядо Коледа - магнит за туристи (ВИДЕО)

Д-р Кейти Шийн от Ексетърския университет решава да даде отговор на въпрос, който я измъчва откакто била 7-годишна. Тогава тя написала писмо до Дядо Коледа и го попитала защо никога не остарява. Отговорът, който получила, бил, че това се дължи на магия. Но бъдещата изследователка искала по-рационално обяснение и го дава сама 26 години по-късно.

Дядо Коледа се спуска по тесни комини, обикаля света, без да бъде видян или чут и носи подаръци на 700 милиона деца за 31 часа, преодолявайки различните часови зони. Според Теорията на относителността на Айнщайн обектите, които пътуват с висока скорост, свиват размера си. Това означава, че Дядо Коледа се смалява, което му позволява да побере издутия си корем и голям чувал с подаръци в комина, разяснява д-р Шийн.
 

ThinkStock/Getty Images


Няма да повярвате колко имена има Дядо Коледа!

Също така любимият на всички деца добряк се движи незабелязан, защото светлинните вълни се смачкват при високи скорости. Той прелита повече от 200 000 пъти по-бързо от най-бързия мъж в света Юсейн Болт, изчислява изследователката. При движението си Дядо Коледа променя цвета си от червен на зелен и може да се види като неясно очертание с цветовете на дъгата. Но, когато бърза най-много, старецът е напълно невидим за човешкото око.

Ето как Дядо Коледа се сдоби с червено наметало през 1931 г.

Изследването на Д-р Кейти Шийн дава полезни отговори за родителите, чиито деца задават въпроси относно Дядо Коледа. Специалистката се надява нейната теория да насърчи интереса към физиката у децата.
БТА