/ Guliver/Getty Images
Местните вярват, че Дядо Коледа живее на тайно място сред заснежените борове
През последните дни преди настъпването на Рождество туристи от цял свят се стичат в Селото на Дядо Коледа - увеселителен парк във финландска Лапландия, където температурите падат до минус 15 градуса по Целзий.
 
Посетителите си купуват плюшени играчки и сувенири от скъпи магазини за подаръци, а брадат Дядо Коледа се радва на възхищението на стотици почитатели дневно през целия месец декември преди да отпътува на околосветското си пътешествие от долините на Финландия до небостъргачите на Ню Йорк и по-далеч, за да раздава подаръци.
 
 
Седем любопитни факта за родината на Дядо Коледа (ВИДЕО)

Стиснали скиорски шапки в ръце, посетителите търпеливо се редят на опашка, за да получат кратка среща с "Joulupukki" - финската дума за Дядо Коледа, и възможност за снимка, която заплащат в твърда валута.
 

Guliver/Getty Images


"Виждали сме и други Дядо Коледовци, но те не бяха истински. Казаха ни, че този е истинският", казва Мери Глейдъл - 8-годишна туристка от британския Саутхемптън, която е дошла в увеселителния парк с родителите си, брат си и сестра си.
 
Британска изследователка обясни как Дядо Коледа пътува по света

Местните хора вярват, че Дядо Коледа живее на тайно място сред заснежените борове на Северния полюс. Въпросът е - къде точно? През 2010 г. столицата на Лапландия Рованиеми се обяви за "официалния дом" на Дядо Коледа.
 

Guliver/Getty Images


Разположено на няколко километра от града, Селото на Дядо Коледа е точно пред бензиностанция. Туристите бързат да прекосят Арктическия кръг, отбелязан с бяла линия, за да видят Дядо Коледа в дървената му къща с остър покрив.
 
Но...няма как да влязат в частното му жилище, защото Баба Коледа държи на личното пространство. В голяма приемна белобрадият старец седи в удобен стол до сандък, пълен с писма. Всяка година той има над 300 000 посетители - море от хора, което приема със смирение. "Много се радвам. Не съм изтощен, но от време на време се уморявам", казва Дядо Коледа.
 

Guliver/Getty Images


А как се възстановява? "Обичам да си подремвам. След петнадесет минути сън всичко се променя", признава добрият старец.
 
Няма да повярвате колко имена има Дядо Коледа!

Японците Шизука Кавахара и Саки Итои са летели повече от 24 часа, за да прегърнат Дядо Коледа за няколко секунди - неповторим момент, запечатан със снимка, направена от елф. Цената на снимката стартира от 30 евро. Снимането със собствен фотоапарат е забранено и би развалило магията на момента, казва завеждащият персонала в къщата.
Братчето на Мери Глейдъл - Хари, който е на четири години и половина, се приближава към Дядо Коледа без да се плаши. И веднага, още преди недоверчиво да се здрависа с Дядо Коледа, изрежда какво иска за празника "трансформърс и още трансформърс".
 
В тази зимна страна на чудесата туристите могат да се повозят и в шейна, теглена от елени. Снежно "сафари" по маршрут от 400 м струва 14 евро за дете и 18 за възрастен - екзотично преживяване за много чужденци, които откриват красотата на арктическите пейзажи, обагрени в розова светлина.
 

Guliver/Getty Images


Ето как Дядо Коледа се сдоби с червено наметало през 1931 г.

Температурата от минус 13 градуса по Целзий не обезсърчава решителните посетители, "опаковани" в скиорски костюми. "Сбъдна се всичко, което са ми разказвали през детството", казва Перпетуа - туристка от Дубай, която описва като "същински рай" промяната от целогодишния пустинен климат.
 
"Очаквахме магия и я открихме", добавя Макс - италиански турист. "Всичко изглежда вълшебно, светлините, мястото, всичко наоколо",споделя възхищението си той. Но 24-годишната Мириана - италианка, която е на образователен обмен в Южна Финландия, не е толкова убедена. "Мястото наистина е хубаво. Но въпреки това ми се струва, че е малко прекалено комерсиализирано", отбелязва тя.
 

И още:

Кой е Дядо Коледа?

Специални пощенски кутии очакват писмата до Дядо Коледа

Гренландия също има къща на Дядо Коледа

Спасиха дядо Коледа от фалит
БГНЕС