Дядо Коледа, известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово.

Той е представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои считат, че съвременният образ на Дядо Коледа е създаден от компанията Coca Cola, която в рекламите си изменя образа на Свети Николай.

Най-странните коледни традиции по света

В българската литература до 1944 г. се срещат Дядо Коледа, но и Дядо Мраз.
През периода 1944 - 1989 г. Дядо Мраз носи подаръци на Нова година. Всички деца го чакат с нетърпение. Той носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци. След 1989 година се появява отново името Дядо Коледа и подаръците се раздават на Коледа вместо на Нова година.

Британска изследователка обясни как Дядо Коледа пътува по света

Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола, роден и живял около III - IV век във византийската провинция Кападокия. Той бил епископ. Останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите.

В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.

Биолог откри защо еленът Рудолф има червен нос

Според легендата Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия, заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Елените са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф.