Специални пощенски кутии очакват писмата до Дядо Коледа
Специални пощенски кутии очакват писмата до Дядо Коледа / sxc.hu
Колко струва изпращането на писмо до Дядо Коледа
68916
Колко струва изпращането на писмо до Дядо Коледа
  • Колко струва изпращането на писмо до Дядо Коледа

Срещу 1 лев за марка може да изпратите коледното си писмо до официалния адрес на Дядо Коледа. Толкова е цената на марката до Лапландия. От пощенската служба на белобрадия старец отговарят на около една трета от получените писма. В Български пощи също събират писмата, адресирани до Дядо Коледа, като отделят тези с марка за 65 стотинки, колкото е цената за изпращане на писмо за вътрешна кореспонденция. Всички писма с марка от 65 стотинки също получават специален отговор, но изпратен не от Лапландия, а от пощенските служители.

Всяка година в „Български пощи" постъпват хиляди писма, адресирани за Дядо Коледа. Тези, върху които има марка от 1 лев и са адресирани до Лапландия или някой от адресите на Дядо Коледа по света се изпращат по предназначение. Останалите се събират от пощенските служители, които през януари изпращат отговор на всички писма. Какво трябва да направите, за да получите отговор от Дядо Коледа разказва Ваня Паунова от „Български пощи":

Писмото да бъде правилно адресирано, т. е. правилно да бъде написан адресът на подателя, за да бъде таксувано като вътрешна кореспондентска пратка. За получател трябва да напишете „Дядо Коледа". Марката трябва да е с цена 65 стотинки - стандартна за писмо, което се изпраща в страната. Може да се пусне във всяка пощенска станция.

„Любопитното е, че сега във всички областни пощенски станции в Централната поща се правят специални кутии за писма до Дядо Коледа. На всяко писмо, което отговаря на тези условия ние връщаме отговор", допълни Ваня Паунова.

Писмата до Дядо Коледа трябва да се изпратят до 15 декември, а отговорите пристигат малко след Нова година. Освен отговор до всяко дете, от Български пощи пращат и подаръци за най-красивите коледни писма.