Няма да повярвате колко имена има Дядо Коледа!
Няма да повярвате колко имена има Дядо Коледа! / ThinkStock/Getty Images

Коледа и Нова година по света не се празнуват по един и същи начин.

А Дядо Коледа невинаги е бил такъв, какъвто го познаваме днес. Той има много разнообразни имена и се свързва с различни легенди.

В древността човекът, който раздава подаръци, се наричал свети Николай. Той е роден в земите, където днес се намира Турция, през 300-а г. Бил роден в богато семейство, но много малък останал сирак. Николай израснал в манастир и когато бил едва 17-годишен, станал най-младият свещеник.

Ето как Дядо Коледа се сдоби с червено наметало през 1931 г.

Невероятно много истории описват неговата щедрост. Той раздал фамилното богатство под формата на подаръци на всички нуждаещи се, като най-щедър бил към децата.

Според легендите Николай пускал торби с подаръци през комините или пък ги хвърлял през прозорците. Начинът, по който раздавал подаръците, и до днес е останал непроменен.

А на 5 декември от Испания с кораб пристига Белгийският Дядо Коледа - Св. Николай. Пристига на кон, облечен в бяла епископска мантия. Съпровожда го слуга - мавър, който носи чувал с подаръци.

Защо с дядо Коледа идва и някаква Снежанка?

Децата от Германия, счупвайки някоя играчка, слагали парченцата в камината, а обвинявали за белята господин Ниманд.

Във Франция има двама Дядо Коледовци: единият се нарича "Дядо Януари" (или Пер - Ноел), той ходи с мантия и носи широкопола шапка. Носи на децата през комина подаръци.

Вторият се нарича - Шаланд. Този брадат старец носи пухена шапка и топъл дълъг плащ. В неговата торба са скрити пръчки за непослушните и мързеливи деца.

В Швеция също има двама Дядо Коледовци: прегърбен дядо с дебел нос - Юлтомтен и джуджето Юлнисар. И двамата по Нова година ходят по къщите и оставят подаръци под прозорците.

В Италия, освен Дядо Коледа (или Бабо Натал), при послушните деца ходи добрата Фея Бефана. Тя прелита с димоход и подарява на децата подаръци. На палавниците се пада огънче от злата вълшебница Бефана.

В узбекските домове "снежният дядо" - Корбобо (Дядо Коледа), в райиран халат пристига, яздейки на магаре.

Финландският Дядо Коледа - Йоллупуки живее в Лапландия и с удоволствие отговаря на писмата на децата. Носи на глава висока конусообразна шапка, дълги коси и червена дреха. Заобиколен е от гноми с островърхи шапки.

В Естония Дядо Коледа се нарича Йеулуван и той прилича на своя финландски родственик.

В Норвегия подаръците на децата прави Нис - симпатичен малък къщовник. Нис носи шито калпаче и обича вкусотийки.

Разкриха колко струва къщата на Дядо Коледа на Северния полюс

В САЩ, Канада, Великобритания и страните от Западна Европа го наричат Санта Клаус. Той е облечен в червена тога, украсена с бял памук и с червени ботуши. На главата си носи червен калпак. Санта Клаус пуши лула, лети във въздуха с елените си и влиза в домовете през комините. Децата му оставят под елхата мляко и сладкиши.

Само руският Дядо Коледа - Дядо Мраз има семейство. Съпруга - Зимата и внучка - Снежанка.

5 любопитни факта за Коледа

В България Дядо Коледа идва от Лапландия с еленовия впряг и обикаля по домовете, за да остави подаръците под елхата. Тази магия се случва в нощта между Бъдни вечер и Коледа!

Източник: Edna.bg