Повечето билки не се нуждаят от специални грижи. Можете да ги посадите в градината или в саксия на прозореца или балкона. Вижте 7 билки, които можем да отглеждаме вкъщи:

Едър италиански магданоз

Едрият италиански магданоз е по-вкусен и с по-плоски листа от другите сортове. Тази подправка израства като голям храст и произвежда много листа.

За всяка болка има билка

Розмарин

Типична за Средиземноморието билка е розмаринът. Той е много подходящ като подправка за меса и зеленчуци. Благоуханните листа на розмарина го правят добро допълнение и към букетите с цветя.

Градински чай

Градинският чай може да достигне 60-90 см височина и 60 см ширина, ако се отглежда в домашни условия. Тази ароматна билка, освен за запарване, може да се ползва като подправка за меса, сосове и ястия със зеленчуци.

билки
ThinkStock/Getty Images

Маточина

Друга известна със силния си аромат билка е маточината. Тя се използва за чай или като добавка към вана за успокояващ ефект. Маточината лесно израства до височина около 60 см.

Лавандула

Ако обичаме ароматизирани с лавандула сапуни и свещи, можем да се опитаме да си отгледаме сами устойчивата на ниски температури английска лавандула.  Отглежда се лесно в саксии.

Едър италиански босилек

Босилекът е популярна подправка, която се използва в много италиански ястия - пици, салати, сос "Песто".  Можем да отглеждаме босилека от семена вкъщи, а по-късно да го пресеем в градината.

билки
ThinkStock/Getty Images

Исоп

Исопът  е подправка с ароматни листа, които се използват за овкусяване на сезонни супи, салати, ликьори и яхнии. Подобно на розмарина, билката може да порасне с размера на малък храст.

Вижте още:

Най-полезните билки за зимата

Билките срещу лекарствата: Кой печели в битката с вирусите?

Билките, които всеки може да отглежда

Билките, които ще ви превърнат в полов атлет (ВИДЕО)

Подправките заменят солта в яденето

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук