Грипът, който тази година дойде по-рано, върлува с пълна сила.

Доц. д-р Атанас Мангъров обясни в студиото на "Здравей България" какво представлява грипът. Грипът е остра вирусна инфекция, чиято продължителност е около 7-10 дни. Острата фаза е около 4-5 дни. Това е инфекция, при която може да се направи нещо в началните 24 часа.

Грипът продължава да настъпва, епидемия в още две области

Тогава има смисъл да се пият и противовирусни препарати. След втория ден на заболяването е напълно безсмислено да се приемат. Ако този момент се пропусне, грипът се превръща в едно самоограничаващо се заболяване, което си минава от само себе си.

"Най-важното при грип е да си останете в къщи, с пижамата, в леглото и тихо и кротко да изчакате".

Учениците във ваканция до 9 януари заради грипната епидемия

Ако има усложнения, тогава трябва да се пият някакви антибактериални медикаменти.

Доц. Мангъров съветва температура до 38 градуса да не се сваля, защото като сваляме високата температура не помагаме, а пречим на организма да се справи със заболяването.

Според д-р Атанас Михайлов, който е хомеопат, за да се изчистят токсините в организма трябва да се остане 24 часа на чай и вода. Това дава възможност на имунната система да работи по-добре. Той препоръчва също пациентите да вземат 1 лъжица английска сол, която спомага изчистването на организма. Чаят от маточина липов цвят и бъз също е много полезен.