Подправките заменят солта в яденето
Подправките заменят солта в яденето / снимка: Guliver/Getty Images

Готварски уроци, които да покажат на хората как да използват различните билки и подправки, за да могат максимално да намалят количеството сол, което слагат в яденето си, биха били отличен избор за една по-здравословна диета, съветват учените.

Специалните уроци на тема подправки, водени от специалисти, имат много по-голям ефект върху навиците на хората, отколкото ако те сами четат за вредата от солта, показва ново проучване.

След изследване, доброволците, прекарали четири седмици без консумация на сол, като за заместител са използвали най-различни подправки, са приели с 966 г. натрий по-малко на ден от останалите, които не са променили дневния си прием на храна.

Изследователите не изтъкват конкретни подправки, които са по-полезни от други и дори съветват хората да опитат различни неща и да изберат най-подходящия вкус за тях, пише БГНЕС.

Храната без сол изглежда много скучна и безвкусна, но учените съветват да не се отказваме от нея, защото вкусовите рецептори имат нужда само от няколко седмици адаптация, за да свикнат без нея.