Лечебните свойства на някои растения са били известни още преди повече от 5000 години в земите на Асирия, Египет, Индия и Китай. В своите трудове учени от древността оставят информация за билките, ползвани по тяхно време.

Един от първите източници за практиките на билколечение в българската държава е „Шестоднев" на Йоан Екзарх, в който се описва лечението на плеврит с върба, кукуряк и топола. Богомилите също са били известни с народното си лечение.

Билките са изпитан метод за постигане и поддържане на добро здраве. А старите билкари казват, че билките са най-силни, когато сам си ги набереш.

Липа

Липата е дърво, чиито листа и цветове са признати наред с билките, растящи ниско по земята. Чаят от липа се прилага при остри проблеми с дихателни пътища и други температурни състояния. Има диуретично свойство и е подходящ за заболявания на пикочните пътища.

Магданоз

Сред подправките - билки, няма как да пропуснем магданоза. Той, както и събратята си, предпазва от формирането на тумори, но отделно от това внася в организма редица витамини и минерали. Съдържа желязо, калий, калций, фосфор и цинк. Съединенията им оказват уникален здравословен ефект върху организма

Босилек

Боселекът е основен разрушител на канцерогенни клетки. Дори при вече образували се такива, той ограничава растежа им.

Куркума

Тя и доста известна подправка, куркумата е също и билка, с признати противоракови свойства. За целта се приема около половин чаена лъжичка на ден.

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Мащерка

Главната съставка на тази билка е тимол. Тя се смята за основен противовес спрямо ракови образувания и се използва за лечение на такива, като рак на устата например. Отделно от това, мащерката се използва и за лечение на грипни състояния, като укрепва цялостно организма и се бори с бактериите.

Копър

Освен, че е перфектна подправка за множество гозби, копърът стимулира производството на антиоксиданти. Те спомагат за неутрализиране свободните радикали в организма, които в противен случай се натрупват и водят до заболявания. Добър е и за подобряване на стомашните функции и чревната перисталтика.

Вижте още:

Алое - растението на безсмъртието

Дафиновият лист - подправка или лекарство?

Защо е толкова лековит мурсалският чай?