Легендата разказва, че мурсалският чай расте там, където са падали сълзите на Орфей, когато е търсел своята любима Евридика. Така на мястото на сълзите се появява една от най-лечебните билки познати по нашите земи - билка, за която казват, че е магическа и лекува всичко.
Лечебните свойства на чудодейния мурсалски чай са известни дори извън границите на страната ни.
Защо е толкова лековит мурсалският чай?
Мурсалският чай съдържа голямо количество флавониди и има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие.
Той намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт инсулт.
Мурсалският чай предотвратява развитието на ракови клетки в организма и предпазва от развитие на атеросклероза.
Открай време е използван за лечение на болсти на дихателната система-кашлици, бронхити, както и за лечение на отделителната система.
Как се приготвя мурсалски чай?
Нарязват се на ситно 4 стръка от билката (3 супени лъжици) и се запарват с 600 мл вряща вода за 10 минути.
Запарката се пие топла по 1 чаена чаша 3 пъти дневно.
Подслажда се с мед.
Може да се комбинира с други билки
При комбинация на мурсалски чай със зелен чай се получава чудесна напитка, за която се твърди, че предпазва от ракови образувания, засилва имунната система и притежава силно антиоксидантно действие.
Мурсалският чай има редица ползи за здравето:
Помага при белодробни проблеми - има уникално отхрачващо действие, действа успокояващо, при бронхити астма, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, простудни заболявания, успокоява нервната система, действа тонизиращо и имуностимулиращо, антианемично, понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт.
Мурсалският чай забавя процесите на стареене, благодарение на действието на мощните антиоксиданти.
Той подобрява мъжката потентност, работата на храносмилателната система, предпазва от появата на атеросклероза, има добре изразено противовъзпалително и противомикробно действие, което го прави успешно приложим при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.
Вижте още:
Дафиновият лист - подправка или лекарство?