Лайката е билка, която присъства във всеки дом. Растението е предпочитано не само от билкарите, но и от съвременната козметична и фармацевтична индустрия заради многобройните ползи, които има върху здравето ни.

Благодарение на летливите си масла и антибактериалните свойства тази билка е лек за куп болежки - от кожни възпаления до ставни болки и проблеми с дихателните пътища и стомаха

Лековитата лайка се прилага както вътрешно, така и външно.

Незаменима е при остри стомашни заболявания - постига бързо облекчаване на симптоматиката и успокоява.

Ето една рецепта за лечебен чай от лайка:

1-2 препълнени чаени лъжички цвят от лайка се заливат с чаша вряла вода и се оставят да се запарят. След 10 минути напитката е готова. Трябва да се пие топла, но не гореща, без подслаждане.

За всяка болка има билка

Инхалации с лайка.

Правят се така: Шепа сух цвят от лайка се пуска в завряла вода. Съдът се оттегля от огъня; в продължение на 5-10 минути дишайте парите с лайка над съда, като предварително сте покрили главата си с хавлиена кърпа.

Чаят от лайка удължава живота на жените

Лайката в терапевтични дози е безопасна, но продължителната употреба не се препоръчва.

При главоболие

Чудесната лайка е едно от класическите и изпитани през вековете средства за лечение и неутрализиране на напрегнатост и главоболие. Може да се действа по две линии: като си приготвяме и пием чай от лайка, и като си правим топла вана с масло от лайка

Съставки от аромата на лайка имат обезболяващ ефект, затова редовното пиене на чай от лайка ще отслаби болките. Ефектът не идва така бързо, както ако пиете хапче против главоболие, но при редовен прием на чая въздействието е трайно, при това по един напълно безопасен и безвреден начин.

Почистване на лице

Всеизвестен е най-сигурният и лесен начин за почистване на лицето: парна баня, задължително с лайка. Изпълнението е простичко: подходящ съд с гореща вода, над който да наведете лицето си и да прекарате няколко минути, покривайки главата си с хавлиена кърпа. Парната баня разширява порите и позволява лесно да се освободи кожата на лицето от мъртви клетки, задържани мастни секрети и нечистотия.

При безсъние

Вечерната чаша чай от лайка е по-добро решение от таблетката сънотворно. По-сигурно е действието на вълшебната лайка, ако това ви стане навик и ако в рамките на деня приемате по още една или две чаши от същия чай.

Ще се радвате на избистрено съзнание, позитивна нагласа към проблемите и готовност да действате без паника и тревога. При балансирани емоции и психика съзнанието и физиката са подготвени без проблеми да направят прехода към състояние на сън само след чаша чай от лайка