Твърди се, че кладенецът е построен от масоните за техния обред на приемане в братството
Твърди се, че кладенецът е построен от масоните за техния обред на приемане в братството / ThinkStock/Getty Images
Едно от най-мистичните места на земята е замъкът Кинта да Регалейра в Синтра Португалия. Наричат го още „Дворецът на милионера Монтейро“, по името на невероятно богатия му собственик Карвало Монтейро.

Целият замисъл за интригуващия замък е по идея на италианския архитект Луиги Манини. Той превръща сградата в образец на комбинация между готически, романтичен, ренесансов и масонски стил.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА 6 МЕСТА В БЪЛГАРИЯ, ОТ КОИТО ЩЕ ВИ ПОБИЯТ ТРЪПКИ

Замъкът Регалейра е напълно завършен през 1904 година, а комплексът – през 1910 година.

Регалейра Синтра
ThinkStock/Getty Images

Дворецът спокойно може да се нарече мистериозно място, тъй като има голяма осмоъгълна кула, подземни коридори, множество пещери, тунели и загадъчни съоръжения. Твърди се, че имотът крие „алхимични тайни“.

Загадъчната система от подземни тунели в парка на замъка изглежда като вход към отвъдния свят на тъмата.

Най-зловещите места в България (ВИДЕО/СНИМКИ)

Едно от най-мистериозните места се намира в градините на двореца - "кладенеца на посветените" – 27-метрова постройка, която много прилича на кула, но наопаки.

Тайнствената кула представлява подземен тунел със спираловидно стълбище, поддържана от гравирани колони, които се издигат от дъното на кладенец. Кулата има 9 площадки, които според легендите символизират деветте кръга на ада.

13 от най-зловещите места в света (СНИМКИ)

Твърди се, че кладенецът е построен от масоните за техния обред на приемане в братството.

Пътуването започва от отварянето на каменната въртяща се врата и спираловидната стълба, след което се преминава през 9-те пръстена, което символизира пречистването на човешката душа от смъртните грехове. Отделните кръгове от духовното пътуване са разделени с 15 стъпала.

Регалейра Синтра
ThinkStock/Getty Images

Самият тунел е построен на принципа на единството на противоположностите: небе и преизподня, ад и рай, нашият рационален свят и мистичното пътуване в световете на душата.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКА ОТ КЛАДЕНЕЦА НА ПОСВЕТЕНИТЕ

Когато пътешественикът се спуска в кладенеца, с всяко стъпало го обгръща все по-дълбок мрак и само компасът на дъното, нарисуван над кръста на рицарите тамплиери, който винаги сочи на изток, му напомня, че човек винаги се стреми към светлината.
Изходът от мистичния кладенец става през каменна врата, която ви отвежда в подземен тунел. След кратко блуждаене в мрак, пътешествениците, изкушили се да предприемат това пътуване, излизат на светлина. Тогава пред тях се разкрива Терасата на божествените светове, защитена от две кули „зикурати“ - мистични съоръжения, подобни на пирамиди, на върха на които се намират светилища.
И още мистерии:

Стъклени пирамиди лежат на дъното на Бермудския триъгълник (ВИДЕО)

Мистерии: Загадъчните изчезвания в Мичиганския триъгълник

Мистериозните исторически паметници (ВИДЕО)

Неразгаданата мистерия Стоунхендж (ВИДЕО)

Пет от най-големите мистерии на човечеството (ВИДЕО/СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук