Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света - кромлех с диаметър около 100 метра. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Кралство Великобритания. Строителството му е запачнало 3100 години пр.Хр. и е протекло на няколко етапа до 1600 години пр.Хр.

Сегашните останки от Стоунхендж са само бледи сенки в сравнение с предишното му величие. Повечето камъни ги няма, защото или са затрупани под земята, или са паднали. Изграждането му има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене. Несъмнено за хората, наблюдавали изгрева над каменните плочи, Стоунхендж е имал древна религиозна и астрологична функция.

Стоунхендж винаги е бил една от най-големите мистерии на света. Хиляди хора го посещават всяка година, опитвайки се да разберат целта на такава огромна конструкция

Изследователите все още се опитват да разгадаят мистерията на Стоунхендж.

Вижте 5 теории за мистерията на Стоунхендж

Гробница

Наскоро проведено изследване показва, че Стоунхендж може да е бил използван за гробище на аристокрацията.
Тази теория се базира на фрагменти, изровени преди повече от 10 години. Тогава не са били смятани за важни. Наскоро британски археолози изровили още 50 000 останки от кремирани кости, които са принадлежали на 63 души .

Неразгаданите мистерии: Аномалията над южния Атлантик

Лечебно място

Според една нова теория Стоунхендж е бил място, на което хората ходели да се лекуват. Теорията се базира на това, че много от откритите човешки останки принадлежали на хора, които били болни или ранени.

Звукова капсула

През 2012 археологът Стивън Уолър предлага теорията, че Стоунхендж е построен като звукова капсула. Според него на определени места, наричани „тихи", звукът се блокира и звуковите вълни се нулират взаимно. Едно проучване от 2012 показва, че ехото на Стоунхендж наподобява много това на катедрала или концертна зала.

Мистериозните исторически паметници (ВИДЕО)

Обсерватория

Друга теория гласи, че Стоунхендж е свързан със Слънцето. Археологически разкопки показват голям брой ритуали, извършвани по време на зимното слънцестоене.

Откриха мистериозна каменна сфера

Паметник на обединението

Според д-р Пиърсън от археологическия институт в Лондон Стоунхендж е строен във време на мир и обединение между тогавашните хора.

Конструкцията сама по себе си е била огромно предизвикателство. Изисквал се е трудът на хиляди души, които да местят камъните от Източен Уелс, да ги оформят и да ги изправят.

До ден днешен Стоунхендж остава голяма мистерия за туристи и изследователи.