Светът е пълен с очарователни места, исторически паметници и забележителности, които заслужават да се видят - някои от тях са създадени от природата, други - от човека, а трети остават загадка.

Съществуват много и различни теориите, как някои странни фигури и постройки са били изградени. Учените все още се опитват да разберат значението на това древно наследство.

Вижте 5 мистериозни исторически паметника

Петра, Йордания

Монументалното „гнездо" е скрито в скалите на надморска височина от 900 метра. Майсторите са проявили изключително търпение, докато са втъкавали красотата в Петра.

Възможно е да е бил храм или пък мавзолей. Има много неизвестни, свързани с това как е бил изграден.

Откриха мистериозна каменна сфера

Тикал, Гватемала

Едно от най-големите селища на маите, срити дълбоко в джунглата. Тук има много изкуствени езера и дворци. Специално внимание заслужават пирамидите, образуващи квадрат около площада на града. Построени са по различени начини, съответстващи на различите периоди от развитието на града.

Има много теории за техните функции.Някои смятат, че са религиозни сгради, други мислят, че са използвани като изследователски центрове, гробища или и двете.

Нюгрейндж, Ирландия

Въпреки че пътни строители се натъкват на паметника през XVII век, неговото изследване започва след почти три столетия. При разкопките е открита могила, съвършено кръгла с впечатляващ диаметър. Установено е, че тази могила е по-стара от египетските пирамиди.

Стъклени пирамиди лежат на дъното на Бермудския триъгълник (ВИДЕО)

Баалбек, Ливан

Това е перла от руини на някога процъфтяващ град - храмов ансамбъл в старинен стил. Само тук римляните не са успели да разгадаят технологията за строене с каменни блокове с тегло до 1000 тона.

Босненските пирамиди - древни енергийни генератори или измама

Стоунхендж, Англия

Според епоса каменният комплекс е издигнат от магьосника Мерлин. Но Стоунхендж се появява много преди времето на крал Артур, чиито спътник е бил той.

Как хората са транспортирали толкова тежки камъни от кариерите, които са открити на стотици километри разстояние? Не е ясна и целта на строителството.