През 1974 година, докато фермери копаели кладенец в близост до град Сиан, се натъкнали на нещо невероятно. Те намерили подземна камера, в която имало 6000 статуи.

Откритието им било определено като гроба на първия китайски император Цин Шъхуанди и разкопките започнали веднага. Историците вярват, че около 700 000 работници са били ангажирани за изграждането на мавзолея.

Фигурите от теракотената армия били с реален размер.

Войниците, конете и колесниците били поставени в мавзолея на императора, за да го пазят в отвъдния му живот.

13 от най-зловещите места в света (СНИМКИ)

От реставрирането на фигурите станало ясно, че те са създадени чрез матрица. Ръцете на всички фигури са еднакви, установили учените, но имало осем различни форми на главите на войниците. Всеки теракотен войник имал уникални лицеви черти и всички воини били обърнати с лицата си на изток.

Готовите фигури били изпичани в огромни пещи при температура 1 000 градуса. После художниците ги оцветявали в естествени цветове в съответствие с таблицата на ранговете.

По време на разкопките, археолозите открили 40 000 бронзови оръжия - арбалети, стрели и копия.

теракотената армия
netinfo

Повече от 40 години след откритието на мавзолея, учените са успели да изследват по-малко от процент от гробницата на император Цин.

Първоначалните страхове от увреждане на тялото и артефактите по-късно отстъпили място на безопасността на учените. Според тях в земята под гроба на императора има много живак.

теракотената армия
netinfo

През 2005 г. екип, воден от китайския археолог Дуан Чунгбо иззел повече от 4000 мостри от глинената гробница. Всички те били положителни за наличието на живак.

Дебатът дали трябва да се изкопае гробницата или да се защитят хората, които работят на терен, продължава и до днес.

И още мистерии:

Стъклени пирамиди лежат на дъното на Бермудския триъгълник (ВИДЕО)

Мистерии: Загадъчните изчезвания в Мичиганския триъгълник

Мистериозните исторически паметници (ВИДЕО)

Неразгаданата мистерия Стоунхендж (ВИДЕО)

Пет от най-големите мистерии на човечеството (ВИДЕО/СНИМКИ)