"Мария Селесте" била 282 тонна бригантина (вид търговски кораб), която първоначално плавала под името "Амазон".

На 5 ноември 1872, под командването на капитан - Бенджамин Бригс, в Стейтън Айлънд "Мария Селесте" била натоварена с 1,701 бъчви търговски алкохол и потеглила за Геноа, Италия. В кораба имало 10 човека: капитана, 7-членен екипаж, жената и две годишната дъщеря на капитана.

На 5-ти декември 1872 , източно от Азорските острови, членове на екипажа на "Дей Грация" забелязали кораб, дрейфуващ по течението в развълнуваните води. Платната му били леко разкъсани. Приближавайки се, видели, че това бил "Мария Селесте", но нямало и помен от екипажа. Няколко човека от "Дей Грация", се качили на борда на "Мария Селесте". Там те забелязали, че корабът бил доста наводнен.

Всички документи за кораба липсвали, с изключение на капитанския дневник. Корабният часовник не работел, компасът бил съсипан, а морският хронометър липсвал. Единствената спасителна лодка също липсвала. На борда имало запаси от годна храна и прясна вода за около 6 месеца, а личните принадлежности на екипажа и всичките им ценности били непокътнати. Изглежда корабът бил зарязан набързо.От екипажа нямало следа и никой повече не ги видял. Тяхното изчезване често се цитира като една от най-големите морски загадки на всички времена.