Проучване, публикувано през 2014 в американския сайт по неврология „Frontiers in Neurology“, показва силна връзка между червата и мозъка. Бактериите, които живеят в червата, могат да помогнат да се обясни, защо толкова много от нас живеят с мигренозно главоболие.

Червата ни са „дом“ на микроорганизми, които формират т.нар. микрофлора.  Открито е, че когато хората имат стомашно-чревна дисфункция, по-често страдат от дискомфорт в главата.

мигрена
iStock/Getty Images

В допълнение проучване, публикувано в сп. „Гардиън“, показва, че тези, които страдат от мигрена, имат по-високо ниво на бактерии, които са част от усвояването на нитрати в някои храни.Тези бактерии се намират в устата на болните. Те имат огромно значение за разграждането на нитратите.

Процесът на разграждане е полезен за сърдечносъдовото здраве, защото той позволява нитратите да бъдат преработени в азотен оксид в кръвоносната система, като в резултат подпомагат на кръвообращението.

Седем съвета за бързо облекчаване на мигрената (ВИДЕО)

Но според изследователи от Центъра за микробиомни иновации в Университета на Калифорния, Сан Диего прекалено голямото количество от тези бактерии може да доведе до проблем. Те причиняват в пъти по-бързо разширяване на кръвоносните съдове и в резултат на това предизвикват мигрена, съобщава д-р Антонио Гонсалес, ръководител на научния екип.

мигрена
iStock/Getty Images

Мигрената е един от най-често срещаните здравословни проблеми по целия свят. Все още не е установено дали тя е предимно съдов или неврологичен проблем.

И още:

Хайдушката билка лекува главоболие (ВИДЕО)

Седем домашни лека против главоболие (ВИДЕО)

Ограничаването на солта намалява главоболието

10-те най-чести причини за главоболие

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук