Как депресията вреди на тялото?
Как депресията вреди на тялото? / Guliver/Getty Images

Депресията вреди както на ума, така и на тялото, сочи медицинско изследване, цитирано от „Индипендънт". Състоянието може да доведе до загуба на биологичния рефлекс за неутрализиране на вредни молекули.

Депресията усилва оксидативния стрес. При него тялото губи способността си да неутрализира свободни радикали, намаляващи естествения имунитет, като произвежда антиоксиданти.

Това може да доведе до главоболие, липса на апетит и умора, които са добре познати симптоми на депресията. До момента обаче биологичният ефект на състоянието върху тялото не е дотолкова изследван в основата си.

Експерти: Физическото натоварване предотвратява депресията

Резултатите от изследването, което е дело на учени от Университета в Гранада, доказват, че депресията трябва да се възприема и лекува едновременно като умствено и физическо заболяване.

Проучването, публикувано в медицинското издание „Журнал за клинична психиатрия", включва анализ на информация от предишни опити по света, включващи анкети с 3961 души.

Една от общите характеристики на пациентите с депресия е понижаващото се ниво на произвежданите от организма антиоксиданти.

„Няколко изследвания са показвали връзката между оксидативния стрес и проблемите с душевното здраве, но същинското отношение все още е неопределено. Метаанализи като в новото изследване са важен източник на доказателства", заяви Антонис Кусолис от международната Фондация за душевно здраве.

Депресията е най-тежка след отпуската

„Все още не сме обяснили напълно връзката между депресията и физически състояния като рак, въпреки че 1 на 4 болни от рак имат клинична депресия. Доказателствата за нарушаването на системния баланс, като представените в изследването, могат да доведат до обяснение на много такива ситуации", допълни Кусолис.

Източник: БГНЕС