Ограничаването на солта намалява главоболието, установиха американски учени.
Хората, които ограничават приема на сол до 3 грама дневно изпитват значително по-малко главоболие, установи изследване. 3 грама сол се равняват на около половин чаена лъжица.
Експерти казват, че ограничаването на солта може да намали главоболието, защото понижава кръвното налягане и балансира пулса. Но дори при хората с нормално кръвно налягане, главоболието намалява с ограничаването на солта.
В рамките на изследването близо 400 души били подложени на диета, допълва БГНЕС. Участниците приемали храна с близо 9 грама сол на ден за определен период, което е средното потребление на сол в САЩ. След това то било намалено на 6 грама дневно за същия период, след което те били подложени на диета с 3 грама сол дневно до края на периода. Участниците били помолени да записват странични ефекти като главоболие, подпухване, сухота в устата, прекомерна жажда, умора, липса на енергия, гадене и промяна на вкуса.
Учените открили, че ограничаването на приема на сол от 9 на 3 грама дневно, намалило главоболието с 31%.