/ БГНЕС, архив
„В един ден парламентът мина от консенсус към дълбоко разочарование. По давление на ГЕРБ се сътвори един правен абсурд, в който на първо четене са приети два вида противоречащи си законопроекти“. Така депутатът от БСП Крум Зарков коментира приетите на първо четене промени в НК и НПК.

На първо четене: Без съкратено производство за извършителите на тежки престъпления

Законопроектите са общо четири – на БСП, на патриотите и на „Воля“, които предвиждат да няма съкратено съдебно следствие за особено тежки престъпления, довели до смърт и тежки телесни повреди. Законопроектът на ГЕРБ пък предвижда съкратеното производство да остане, но съдията да решава за конкретния казус дали да редуцира наказанието. Въпреки че предложенията на управляващите по същество противоречат на останалите, мнозинството одобри на първо четене всички.

Прокуратурата е "за" да падне съкратеното производство за умишлено убийство

„Въпросът е сложен, затова ние прилагаме балансиран подход. Помните, че след убийствата, които потресоха всички, се заговори за какви ли не екстравагантни идеи – химически кастрации и други. Ние предложихме балансиран подход, при които това съкратено съдебно следствие няма да се прилага за онези случаи, в които бързината на процеса не е най-важното.“, смята Зарков.

Почернени родители поискаха премахване на съкратеното следствие (СНИМКИ)

Според юриста депутатите трябва да решат законодателния казус възможно най-бързо, за да бъдат приложени новите текстове за случаите от това лято, които породиха вълна от обществено недоволство. „Защо това ясно решение беше разводнено от един неприложим текст, е въпрос, който тежи на съвестта на управляващото мнозинство“, коментира още той.

Във връзка с нашумелия случай около предсрочното освобождаване на австралиеца Полфрийман, Зарков бе лаконичен: „Прокуратурата иска преразглеждане на казуса, ще следим въпроса“.