/ БГНЕС
И ГЕРБ внася промени в законодателството, свързани със съкратеното съдебно следствие. Управляващите предлагат да не отпада институтът на съкратеното производство, но да се даде възможност на съда да прецени дали е допустимо да бъдат намалявани наказанията на извършителите на тежки престъпления.

Закодателните предложения са в отговор на тежките престъпления от последните месеци и желанието да се приложат справедливи, но и бързи наказания на извършителите. По-рано депутати от БСП и ВМРО също внесоха промени, свързани със съкратеното съдебно следствие, като от левицата настояват то да не се прилага, когато става дума за тежки престъпления като умишлени убийства и нанасяне на тежка телесна повреда. 

Внесоха поправки срещу съкратеното производство при тежки престъпления

"Предлагаме запазване на института на съкратеното съдебно следствие, за да запазим до този момент съществуващата бързина в процеса, но при жестоки посегателства срещу личността да се даде възможност на съда да има право на преценка при определяне на наказанието", обясни шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова.

Присъдите пак ще могат да бъдат редуцирани, но съдът ще преценява дали при конкретното престъпление е допустимо намаляването на наказанието.

Когато е извършено умишлено убийство, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване, пак може да се приложи института за редукция на наказанието. Сега редукцията по закона е с една трета от наказанието, нашето предложение е тази редукция да бъде с една пета от наказанието, но освен това казваме, че това не е императивно, това решение трябва да го вземе съда при определяне на наказанието. Тогава съдът ще прецени дали е допустимо да има изобщо редукция и ако е допустимо, да не е повече от 1/5", разясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов също се обяви за запазването на съкратеното производство, като даде пример, че преди въвеждането му делата са се точели по 10-15 години и извършителите не са получавали заслужените присъди. "Целта на законопроекта е следната - да изпълним желанието на обществото да види бързо резултата, че има осъден извършител на престъпение и наказанието да е справедливо", обобщи колегата му Маноил Манев.