/ Снимка: БГНЕС
Прокуратурата подкрепи предложенията за законодателните промени, които предвиждат отпадане на съкратеното съдебно производство в случаите на умишлено убийство и тежка телесна повреда.

Становището на държавното обвинение изрази лично главният прокурор Сотир Цацаров, който взе участие в заседанието на правната комисия, където законопроектите бяха обсъдени на първо четене.

Почернени родители поискаха премахване на съкратеното следствие (СНИМКИ)

„Ние считаме, че предлаганото ограничаване на приложното поле на съкратеното съдебно следствие категорично трябва да бъде прието. Не по популистки съображения. Дори не поради факта, че са се натрупали във времето случаи, които показват несправедливостта на действащата разпоредба, а защото в най-общ план трябва да изберем между две ценности. Едната е провеждането на наказателно производство в разумен, бърз срок, а другата – общественото чувство за справедливост“, заяви Цацаров. 

Трябва ли да има съкратено следствие за жестоките убийства?

Предложенията са общо четири и всички получиха подкрепа при гласуването. Първите три се припокриват, а техни вносители са депутати от БСП, ВМРО и „Воля“. Най-общо тяхното становище е, че даваната при съкратено производство възможност за редуциране на наказанието на престъпника е несправедливо. Според тях не следва справедливостта на наказанието да се жертва заради стремежа към ускорени срокове на съдебния процес.

Очаква се обаче между първо и второ четене текстовете да бъдат прецизирани. 

Внесоха поправки срещу съкратеното производство при тежки престъпления​​​​​​​

Предложението на управляващите от ГЕРБ е по-различно. Според тях този институт трябва да се запази, но съдът трябва да преценява за всеки отделен случай дали да редуцира наказанието.

24 г. затвор за убийство от любов

В рамките на заседанието бе представена и подписка, инициирана от роднини на пострадалите при тежки престъпления, които днес протестираха пред парламента. В нея стоят подписите на над 15 хиляди души от цялата страна, които също настояват съкратеното съдебно производство да отпадне от българското правораздаване.