Поретст на роднини на жертви на претъпления
Поретст на роднини на жертви на претъпления / DarikNews.bg
Близките на пострадалите при жестоки престъпления настояват за справедливи наказания
Роднини и приятели на жертви на жестоки престъпления се събраха на протест пред парламента, с който настояха за спешни промени в българското наказателно законодателство. Техните искания са общо 11, но водещото сред тях е премахване на съкратеното съдебно следствие, което позволява намаляване на присъдата на обвиняеми с до една трета, ако извършителят признае вината си.

Съдът остави в ареста двамата, посегнали на 7-годишно дете в Сотиря

Поретст на роднини на жертви на претъпления
DarikNews.bg

Протестиращите са организирали и подписка, инициатор на която са роднините на 7-годишната Криси, убита в сливенското село Сотиря преди месец.

Трябва ли да има съкратено следствие за жестоките убийства?

Сред протестиращите се чуват дори и предложения за връщане на смъртното наказание, каквото в страната ни не се изпълнява от 1990 година.
 

Поретст на роднини на жертви на претъпления


За да подкрепи хората, при протестиращите дойде лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нейната парламентарна група вече внесе законопроект, който предвижда при сериозни престъпления, каквито са убийствата и тежките телесни повреди, да не се прилага споразумение в съда. „Така беше до 2009 година в българското наказателно право и искаме това да се върне“, заяви Нинова пред протестиращите.

Внесоха поправки срещу съкратеното производство при тежки престъпления

Лидерът на левицата обаче не изрази убеденост, че в България трябва да се върне смъртното наказание, както настояват някои роднините на жертвите. „Не мисля, че трябва да стигаме дотам. Самата подписка, която организират, и разговорите, които имахме с тях, бяха за справедливост чрез доживотен затвор, без право на замяна“, коментира още Нинова.

Тя призова по тези теми политиците да не се делят на управляващи и опозиция изрази разтревоженост от законодателните предложения на ГЕРБ.

24 г. затвор за убийство от любов

Според ГЕРБ не трябва да отпада институтът на съкратеното производство, но трябва да се даде възможност на съда да прецени дали е допустимо да бъдат намалявани наказанията на извършителите на тежки престъпления.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Ана Александрова увери, че на днешното заседание ще бъдат изслушвани всички експертни мнения по темата. 

Поретст на роднини на жертви на претъпления
DarikNews.bg


ГЕРБ: Да има съкратено производство за тежки престъпления, но съдът да решава

Законодателни предложения има и от депутатите на ВМРО, а от ДПС изразиха готовност да подкрепят работещи предложения за отпадане на съкратеното следствие при тежките престъпления. Всички промени са депозирани в деловодството на парламента и предстои дебатирането им в пленарна зала. За днес пък се очаква да ги обсъди правната комисия в НС.

По-късно през деня преотестиращите внесоха подписката си в деловодството на парламента, а от опозицията призова отпадането на съкратеното следствие да бъде разгледано възможно най-скоро, за да може новите правила да бъдат приложени по случая в Сотиря.