съд
съд / Снимка: Дарик, архив
И трите законопроекта, които целят отпадането на съкратеното съдебно производство, когато става въпрос за тежки престъпления, минаха на първо четене в парламента.

Как и защо се стигна до предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман?

Текстовете са внесени от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“, като целта е извършителите на тежки престъпления да не се възползват от възможността за намаляване на наказанието.

БГНЕС

Прокуратурата е "за" да падне съкратеното производство за умишлено убийство

Социалистите предлагат съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на наказанието, да не се прилага при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

БГНЕС

Текстовете на патриотите са подобни, като те се аргументират с това, че много от извършителите на тежки престъпления се възползват от съкратеното съдебно следствие, за да получат по-лека присъда. От „Воля“ пък искат да се ограничи обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратеното съдебно следствие.

Почернени родители поискаха премахване на съкратеното следствие (СНИМКИ)

От ГЕРБ се обявиха за запазването на съкратеното производство, за да не се бави съдебният процес, но дадоха заявка, че ще подкрепят законопроекта, защото дължат това на обществото.

БГНЕС

Председателката на правната комисия Анна Александрова обаче уточни, че евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца. Затова и управляващите са внесли законопроект, с който се запазва съкратеното производство, но съдът ще има правото да преценява в конкретния случай дали е възможно да има намаляване на наказанието.

Дариткова: Съкратеното производство трябва да бъде запазено и за тежките престъпления

БГНЕС

„Дискусията за въвеждането на съкратеното съдебно следствие започва още 2006 г. Тогава делата продължаваха с години, местата в затворите не достигаха, налагаше се прекратяването на дела, заради изтекла давност. Премахването на съкратеното следствие е крачка назад – едва ли някой ще иска убийците да се разхождат свободно, докато тече делото. Делата трябва да се разглеждат бързо. Не бива да забравяме каква е алтернативата - бруталното тройно убийство в "Гео Милев" - делото продължава 16 г., а след това е осъден на 16 г. Справедливо ли е това?“, запита Александрова.

ГЕРБ: Да има съкратено производство за тежки престъпления, но съдът да решава

Тя уточни, че затова от ГЕРБ са внесли поправки в Наказателния кодекс, с които се въвежда диференцираната процедура по съкратеното съдебно следствие, защото хората искат бързо наказване на виновника.